Bloedschande - Sharon Bolton (2011) *****
Een aanrader voor wie van griezelen houdt

In de proloog worden midden in de nacht in een ingestort graf 3 lichaampjes van kleine kinderen gevonden. Het is het graf van het kleine meisje Lucy. Maar wie zijn de andere kinderen? Dominee Harry denkt te weten wie 1 van de kindjes is.
Vervolgens verspringen we een aantal maanden terug in de tijd en maken we kennis met Tom, een 10-jarige jongen, die met zijn ouders en jongere broertje en zusje (Joe en Millie) verhuisd is naar Heptonclough, een kleine plaats in Engeland. Ze wonen in een nieuw huis dat aan drie kanten is omgeven door een kerkhof. De problemen beginnen als Tom en naar later blijkt ook Joe ’s avonds een mysterieus meisje op het kerkhof zien. Een schrikbarend eng meisje dat Tom enorme angst aanjaagt. Het meisje houdt hen in de gaten en is soms ook in het huis van de jongens. Tom hoort stemmen vanaf het kerkhof waarvan hij weet dat het het meisje is. Tom controleert dwangmatig of de ramen en deuren van zijn huis op slot zijn zodat het meisje niet naar binnen kan. Het is Tom al snel duidelijk dat zijn kleine zusje Millie in gevaar is.
Tegelijkertijd is er Gillian, een vrouw uit hetzelfde dorp, die een aantal jaar geleden haar dochter Hayley verloren heeft bij een brand. Gillian is zwaar depressief en onder behandeling van Evi, een psychiater die later ook Tom doorverwezen krijgt. Gillian geeft in een sessie aan dat als ze Millie ziet, het net is of Hayley is terug gekomen. Gillian gelooft niet dat haar dochter is omgekomen bij de brand. Ze hoort haar steeds ‘Mammie’ zeggen en zoekt nog steeds naar haar.
Daarnaast is er het feit dat een ander meisje, de vierjarige Megan, een aantal jaar voor de brand spoorloos op de hei in de buurt van Heptonclough is verdwenen.
Dominee Harry is net begonnen in een nieuwe parochie. Hij heropent de kerk die naast het huis van Tom staat. Harry ervaart vreemde zaken in de kerk. Hij hoort stemmen in zijn kerk en op het kerkhof. Ook gebeuren er vreemde dingen in de voorbereiding van en tijdens de dienst.
Wanneer vervolgens tot 2 maal toe gepoogd wordt Millie iets aan te doen, is het de lezer al heel snel duidelijk dat het in Heptonclough niet veilig is voor kleine meisjes.

Bolton weet vanaf het begin de spanning in het boek goed neer te zetten. Het is vooral heel erg griezelig. Stemmen op een kerkhof, een mysterieus meisje, het neigt enorm naar geestverschijningen en Bolton doet alles om dat gevoel nog uit te bouwen. En omdat Bolton regelmatig van perspectief verandert en er meerdere verhaallijnen door elkaar lopen waarin onverklaarbare dingen gebeuren, vergroot dat het griezelgevoel bij de lezer. Tel daar dan nog een redelijk afgesloten leefgemeenschap met oude gebruiken in een afgelegen dorpje bij op. Ook het toevoegen van korte hoofdstukjes waarin duidelijk wordt dat iemand het huis en Millie wel degelijk in de gaten houdt, is goed bedacht. 

De personages van Bolton zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig. Tom reageert echt als een 10-jarige op wat hem overkomt. Ook de manier waarop de ouders van Tom reageren zodra ze beseffen dat Tom vreemde dingen ziet en hoort is standaard. Hij wordt niet geloofd en zijn ouders zoeken psychiatrische hulp voor hem. Dominee Harry, psychiater Evi, Gillian, ze worden allemaal zodanig uitgewerkt dat je ze als persoon voor je kunt zien. En dat je mee gaat leven en het verhaal uit wilt lezen. Want wat is er nou in hemelsnaam gebeurd in Heptonclough dat het er niet veilig is voor kleine meisjes.
Knap vond ik dat Bolton in alle verhaallijnen hier en daar (soms onopvallend) tipjes van de sluier oplicht, zodat de uiteindelijke ontknoping alles geloofwaardig bij elkaar brengt. En dan is ook de titel van het boek verklaard en passend voor het verhaal. Absoluut een aanrader voor de lezer die ook van griezelen houdt!

Februari 2011