Rolf Lappert - Naar huis zwemmen (2011) ****
Het verhaal wordt zeer compleet uit de doeken gedaan


In ‘Naar huis zwemmen’ maken we kennis met Wilbur, een klein en tenger mannetje dat bij zijn (vroeg) geboorte al achterliep op zijn leeftijdsgenoten.  Wilbur die niet kan zwemmen en zijn hele leven angst voor water en badkuipen heeft.  Wilbur als fascinerende non-hero zoals op de cover Charles Lewinsky wordt geciteerd. Een verhaal over een jongen die je als lezer meeneemt van Amerika naar Ierland, naar Zweden en weer terug.

Het verhaal wordt zeer compleet uit de doeken gedaan. Ieder personage in het boek ontkomt niet aan zijn of haar eigen tragedie. De kunst van Lappert is dat deze kleine tragedies nergens gaan vervelen. Het zijn eerder uitstapjes die het verhaal rondom Wilbur aanvullen dan dat ze er van afleiden. Neem bijvoorbeeld het leven en de verlangens van Orla, de oma van Wilbur. Lappert beschrijft mooi hoe haar leven haar teleurstellingen maar ook hoogtepunten heeft bezorgd. Of het verhaal van Matthew, de man die Wilbur cello leert spelen. En juist door de uitstapjes laat het boek de tragiek in het leven van alledag zien. Want kennen we niet allemaal onze eigen verhalen die opgeschreven kunnen worden tot een roman? Een beeldende roman, zoals ‘Naar huis zwemmen’ zeker is. Misschien komt Wilbur daardoor in het boek authentiek en echt over.

Het boek leest prettig weg. Afwisselend volgen de hoofdstukken waarin  Wilbur in het heden een ik-persoon is en de hoofdstukken waarin terug geblikt wordt op de jeugd van Wilbur elkaar op. Lappert heeft een hele mooie schrijfstijl waarin woorden prachtige zinnen worden.  En waarin de humor ook niet ontbreekt. Het enige minpuntje aan het boek is dat opeens het verhaal afgelopen is. In 482 pagina’s wordt het verhaal over Wilbur uit de doeken gedaan en begrijp je de reden waarom Wilbur aan het begin van het boek een zelfmoordpoging heeft gedaan. En dan wordt ons nog 4 pagina’s een blik in het ‘hoe gaat het verder met Wilbur’ gegund. En dat had van mij, gezien de uitgebreidheid van het boek, wel  iets meer uitgewerkt gemogen. Desondanks  heb ik genoten van dit boek met die prachtige jongen op de cover!

Mei 2011