Pittacus Lore -  I am number four (2011) ***(YA)
Potentie voor een rage

Het begin van het boek begint gelijk razend spannend. De lezer is getuige van de moord op nummer drie. En meteen is duidelijk dat we hier niet te maken hebben met gewone mensen, maar met wezens met bijzondere krachten. Wezens afkomstig van de planeet Loriën waar twee soorten bewoners zijn: De Cẽpaan en de Garde, de eerste bestuurt de planeet, de tweede verdedigt hem.  Dat laatste is jaren geleden niet gelukt. De Mogadoren (bewoners van planeet Mogador) hebben Loriën veroverd en vernietigd. Negen jonge Gardes zijn samen met hun negen Cẽpanen van de planeet Loriën gevlucht naar de Aarde. De jongelingen die tot de Garde behoren, ontwikkelen in hun pubertijd bijzondere krachten, die op Loriën Erfgaven heten. De Cẽpaan wordt geacht om de jonge Gardes in hun ontwikkeling bij te staan. Zij doen dat vergelijkbaar met de rol van ouder/voogd op aarde. Voor vertrek van planeet Loriën is een soort beschermingsspreuk over de Gardes uitgesproken, hetgeen hen allemaal een nummer geeft. De Mogadoren kunnen de Gardes opsporen maar alleen in volgorde van hun nummer vermoorden. De negen Gardes zijn hun hele leven op de vlucht voor de Mogadoren. Ze weten van elkaar niet waar ze zijn of wie ze zijn. Op het moment dat 1 van de Gardes vermoord wordt, verschijnt er als een soort waarschuwing een litteken op de rechterenkel van de overgebleven Gardes. 

In het begin van het boek heet nummer 4 Daniel Jones. Maar omdat nummer 3 net vermoord is, verhuizen Daniel met zijn Cẽpaan Henri ogenblikkelijk en nemen een nieuwe (zoveelste) identiteit aan. Daniel wordt John Smith. Ze gaan wonen in een huis in het kleine plaatsje Paradise in Ohio. John is het verkassen beu. Een nieuw huis, een nieuwe school en opnieuw zo min mogelijk opvallen om geen ongewenste aandacht te trekken. Tot ver in het boek is het een vlot geschreven verhaal over redelijk herkenbare problematiek. John is een jongen in de pubertijd. Zijn Erfgaven ontwikkelen zich, hij wordt verliefd op het meisje Sarah en krijgt ruzie met een groep jongens aangevoerd door Mark, het ex-vriendje van Sarah. John krijgt ook een beste vriend, Sam, een jongen die hartstochtelijk gelooft in buitenaards leven. Zijn vader is namelijk door buitenaardse wezens ontvoerd.
Door middel van  korte hoofdstukken neemt Pittacus Lore de lezer mee in een verhaal dat steeds spannender en dreigender wordt. Er is de steeds reëler wordende aankomende verhuizing. Gaan Henri en John vluchten of vechten? Als lezer weet je dat de confrontatie met de Mogadoren niet te vermijden is. Een confrontatie die duidelijk zeer gewelddadig zal worden. Een confrontatie waarin de lezer het boek niet meer weg zal kunnen leggen omdat het heel spannend is.

Ondanks dat het boek vlot leest en het merendeel van de tijd zeer spannend is, vond ik het verhaal niet volledig uitgekristalliseerd. Er zitten veel onderdelen in waar ik meer vanaf zou willen weten. Als lezer word je zo nu en dan meegenomen naar Loriën. Maar niet genoeg om een compleet beeld te krijgen van wat daar gebeurd is en wat het doel van de Mogadoren is op aarde. Want waarom zijn de negen Gardes echt een risico voor Mogador? Kunnen 9 jonge Gardes dan bewerkstelligen wat de halve bevolking (de Gardes) van Loriën niet gelukt is? Antwoord op die vragen heb ik niet. Daarnaast deed het effect dat de Mogadoren op mensen hebben denken aan de dementoren uit Harry Potter. En als er wezens op aarde rondlopen die er duidelijk vreemd (afwijkend) uitzien, waarom hebben mensen dat dan niet door?

Pittacus Lore wordt als ouderling genoemd in het boek. In de opdracht van het boek staat: De gebeurtenissen in het boek zijn echt. Er bestaan andere beschavingen. Sommigen daarvan zijn er op uit om ons te vernietigen. Daarmee wordt een verhaal rondom dit boek gebrouwen dat ik boeiend gevonden vind. Zeker voor de YA doelgroep waar dit boek tenslotte voor bedoeld is. We weten niets over de werkelijke schrijver, alleen dat het verhaal vervolgd gaat worden en dat het waar is! Het tweede deel gaat over Marina, nummer 7, op dit moment woonachtig in een klooster in Spanje. Ik verwacht dat het verhaal in de volgende delen verder uitgewerkt gaat worden. De reeks heeft daarmee absoluut potentie om een ware rage onder het YA publiek te worden!

Februari 2011