Piet Baete - Verzwijg mij niet (2011) ***
sneltreinvaart

Na een verjaardagsfeestje van Nicolas de Greve waar de vrienden Gert-Jan, Louis, Vic en Simon onuitgenodigd zijn geweest, verdwijnt Vic. Vic heeft op het feestje Charlotte gezien, zijn ex-vriendin die hij graag terug wil winnen. De vrienden van Vic denken dat Nicolas Vic vermoord heeft. De familie De Greve en hun vrienden zwijgen echter als het graf over wat er gebeurd is die avond. Weten zij het niet of spelen ze een spel? Hoofdinspecteur David Kamp probeert de zaak los te trekken en roept de hulp van hoofdinspecteur Biek Mulders in, wiens plaats hij in het politieteam heeft ingenomen. Een van de verdachten is een oude bekende van de schoonvader van Biek, hegeen de interesse van Biek in de zaak alleen maar vergroot.  Tegelijkertijd gaat het verhaal over de hoofdpersonen en hun onderlinge relaties verder waar  het in het  vorige deel geëindigd is.

Baete heeft een uitgebreid verhaal te vertellen. Vlot geschreven lopen verschillende verhaallijnen door elkaar met allemaal het uiteindelijke doel voor ogen: het oplossen van de moord op Vic. Baete zet de personages neer als mensen, met allen hun eigen motieven om iets wel of niet te doen. De afwegingen die hij Charlotte bijvoorbeeld laat maken om wel of niet mee te gaan doen aan het moordonderzoek zijn heel menselijk.
Haar beeld op Vic en op Nicolas vond ik vanuit haar situatie begrijpelijk en goed te volgen.Ook de gedachtegang van Gert-Jan waarom hij met Julie, de zus van Nicolas, een relatie aangaat was duidelijk.

Tegelijkertijd zijn niet alle verhaallijntjes even essentieel voor de hoofd verhaallijn. Het maakt het voller en menselijker, maar haalde hier en daar ook de vaart uit het verhaal.  Uiteindelijk kiest Baete voor een afloop met een spanning die ik verrassend vond.  En daar miste ik even de aansluiting in de geloofwaardigheid van het verhaal.  En dat was jammer, want van het boek heb ik voor de rest genoten.
Liane Baltus
Juni 2011