Zwemmen (Young Adult) - Martine Kamphuis (2011) ****
worstelen om los te komen

Het boek opent spannend met een proloog waarin een meisje verdrinkt in zee. Het is duidelijk dat ze vermoord wordt. Daarna begint het verhaal met de 17 jarige Sofie. Haar vader is net overleden en daar heeft ze het moeilijk mee. Haar moeder bereikt haar niet in haar verdriet. En dan is daar Hugo, haar leraar Nederlands. Met Hugo kan Sofie praten. Sofie wordt verliefd op Hugo en hij op haar. Maar hij is haar leraar en getrouwd! Hoe loopt dit af?

Met Sofie heeft Kamphuis een geloofwaardige maar ook een beetje naïeve hoofdpersoon neergezet. Als je als tiener mee maakt dat een van je ouders overlijdt, dan verandert de wereld van de een op de andere dag. Ook de relatie met de overgebleven ouder. En dat maakt eenzaam en tegelijkertijd heel beïnvloedbaar voor mensen van buiten die aandacht aan je willen geven. Zeker als dat op zo’n subtiele manier gaat zoals Hugo het in dit boek doet. Vanuit Sofie gezien is het daarom heel logisch wat er gebeurt. Daarmee bevat het boek een waarschuwing voor jongeren hoe de machtsverhouding die er tussen leraar en leerling is, kan ontsporen.
Ook de andere personages zoals bijvoorbeeld Hugo, Sofie’s moeder, haar tante Nel en haar ex-vriendje Carlo zijn voldoende uitgewerkt en geloofwaardig verwerkt in het boek.

Kamphuis heeft een vlotte manier van schrijven waardoor het boek lekker snel weg leest en goed aansluit bij de doelgroep jongeren. De spanningsboog is goed, zeker omdat er in het boek van perspectief wordt gewisseld tussen Sofie en Carlo. Sofie heeft het vlak na het overlijden van haar vader zonder enige uitleg van haar kant met Carlo uitgemaakt. Carlo heeft het daar moeilijk mee en stalkt Sofie, zonder dat Sofie dat merkt. En daarmee introduceert Kamphuis een leuk extra element in het boek. Want het is in de proloog duidelijk dat een 'hij-persoon' de moordenaar is. Maar wie wordt er bedoeld? Hugo? Carlo? Uiteindelijk loopt het verhaal anders af dan verwacht.  En juist de draai die Kamphuis aan het verhaal meegeeft, maakt het op het eind superspannend en absoluut de moeite waard om te lezen.
Ook geschikt voor een ouder publiek!

Augustus 2011