Zonder mededogen - Lisa Jackson (2011) ***
Mooie twist


Julia ‘Jules’ Farentino’s halfzusje Shaylee wordt onder gerechtelijke dwang door haar moeder naar de kostschool Blue Rock Academy gestuurd. Een kostschool voor ontspoorde jongeren. Een studente is daar kort geleden verdwenen. Shaylee doet er alles aan om Jules onder druk te zetten om haar daar weg te halen. Maar Julia solliciteert en wordt aangenomen als leerkracht op Blue Rock Academy. Kort voor ze arriveert wordt er een meisje gedood en een jongen in kritieke toestand aangetroffen. Jules ex-vriend Cooper Trent werkt ook op Blue Rock Academy. Hij is degene die de kinderen gevonden heeft. Trent is ingehuurd door de ouders van het verdwenen meisje om te onderzoeken wat er gebeurd is met haar. En nadat er kort nadat Julia is aangekomen nog een meisje wordt vermoord, is het duidelijk dat er iets vreselijks aan de gang is op Blue Rock Academy.

Waar Jackson aan het begin van het boek tijd nodig heeft om vaart in het verhaal te krijgen, wordt het boek op een gegeven moment toch een pageturner. Want wat is er nu aan de hand op Blue Rock Academy? Jackson wisselt regelmatig van perspectief. Naast hoofpersonen Jules, Trent en Shaylee komt ook een mysterieus personage De Leider aan het woord. Daarmee is het al snel duidelijk dat er inderdaad iets afschuwelijks speelt op Blue Rock. Want wie is de Leider? Ook de sneeuwstorm, waardoor Blue Rock Academy langzaam maar zeker insneeuwt en van de buitenwereld afgesloten is - met een moordenaar die vrij rond loopt - creëert spanning.
Jackson introduceert daarnaast de moord op de vader van Jules, waardoor Jules last heeft van nachtmerries, de familierelatie van Jules met haar moeder en Shaylee en de relatie die Jules met Trent gehad heeft als subverhalen in het boek. En aan het eind komt het allemaal bij elkaar. Maar anders dan je in eerste instantie geneigd bent om te geloven. Die twist vond ik leuk gevonden. En daarom is ‘Zonder mededogen’ absoluut de moeite van het lezen waard!

Liane Baltus
Juni 2011