Linda Jansma -  Caleidoscoop (2011) ****
boeiend en spannend verhaal

Janine is getrouwd met Albert. Samen hebben ze een succesvol bedrijf opgericht, Club Mercury. Ze hebben een prachtige dochter Nicole. Janine heeft echter ook een verleden wat ze hardnekkig probeert te vergeten (lees verdringen). Nicole weet daar niets vanaf. Dan slaat het noodlot toe. Albert wordt vermoord voor de deur van de club. Haalt het verleden Janine uiteindelijk toch in?

Linda Jansma heeft met Caleidoscoop een verrassend en overtuigend debuut geschreven. Ze heeft een vlotte schrijfstijl en weet de lezer te verleiden om vooral door te blijven lezen.
Het verhaal wordt voornamelijk verteld vanuit het perspectief van Janine. Ze is een krachtig en doortastend persoon. Dat ze geneigd is om haar 16 jarige dochter als te jong voor haar geheime verleden te beschouwen is iets wat elke ouder begrijpt. Je wilt tenslotte de onschuld zolang mogelijk in tact laten bij je kind. Ook haar relatie met Albert en verdriet om de dood van Albert wordt heel reëel neergezet. Janine is een sympathieke vrouw die hard werkt. Niet alleen het karakter van Janine is goed uitgewerkt. Ook van haar dochter Nicole krijg je een aardig compleet beeld van een echte tiener met bijbehorende emoties. Dat de bijfiguren wat minder zijn uitgewerkt en hier en daar een klein beetje stereotype zijn neergezet, stoort het verhaal niet.
Door middel van flashbacks wordt het verleden van Janine langzaam duidelijk. Ook de thematiek van de loverboy heeft Jansma goed in haar boek verwerkt.

Het enige wat me, vreemd genoeg, een klein beetje stoorde aan het boek is dat het zo goed afloopt. Ja, het zal niet gemakkelijk worden voor Janine zonder Albert, maar haar verleden is opgelost, op naar de toekomst. Misschien komt het omdat je als lezer  redelijk wat verbanden kunt leggen in het boek. Dat ondersteunt enerzijds de spanningsopbouw in het verhaal. Want waar wil Jansma naar toe met deze flashbacks? En heb je als lezer de verbanden goed gelegd? Anderzijds zit er daardoor een bepaalde voorspelbaarheid in het verhaal. Het was voor mij vrij snel duidelijk wie de dader is.  Het boek kan op een gegeven moment niet meer anders aflopen dan dat het doet. 

Los daarvan heeft Jansma een boeiend en spannend verhaal geschreven. Het is absoluut de moeite van het lezen waard. In 2011 verschijnt het tweede boek van Linda Jansma : Tweestrijd. Als dit boek het niveau heeft van haar debuut dan is het zeker iets om naar uit te kijken. Ik ben zeker van plan om het te gaan lezen!.

Februari 2011