De vrouw in platic - Kjell Ola Dahl (2011) ***
Mooi geschreven roman over relaties

Inspecteur  Frank Frølich houdt bij een politieactie Veronika Undset aan met drugs in haar bezit. Tijdens het verlovingsfeest  van Karl Anders, een jeugdvriend van Frølich, blijkt Undset de toekomstige bruid te zijn. Daarna ontmoet hij haar nogmaals in verband met inbraken die gelinkt kunnen worden aan haar schoonmaakbedrijf. Vervolgens wordt Undset dood en volledig ontkleed in plastic aangetroffen. De man die haar stalkte - Sivert Almeli- wordt ook dood aangetroffen. Hoofdinspecteur Gunnarstranda  en Frølich hebben de taak om uit te zoeken hoe en waarom Veronika vermoord is.

Dahl weeft naast de moord op Veronika nog een 2e verhaallijn in het boek, het verhaal over de vermiste studente Rosalind M’Taya. Logischerwijs heeft Frølich een voorkeur om deze vermissing op te lossen boven het zoeken naar de moordenaar van de verloofde van zijn jeugdvriend. Er is in het verleden iets gebeurd waardoor de vriendschap verwaterde. Daarnaast heeft hij het gevoel dat hij  de vermissing van Rosalind voorrang moet verlenen, zeer tegen de zin van Gunnarstranda in.  Er is immers geen lijk. Frølich heeft op het verlovingsfeest Janne Smith ontmoet, de ex van Anders. Hij is van haar onder de indruk. Smith en Anders leggen op een geloofwaardige manier samen druk op Frølich waardoor hij persoonlijk betrokken raakt bij het moordonderzoek.

De vrouw in plastic is het 7e boek met hoofdinspecteur Gunnarstranda en inspecteur Frank Frølich in de hoofdrol. Maar ook zonder de voorgaande boeken te lezen is het een prettig boek om te lezen. De karakters worden niet duidelijk geïntroduceerd vanwege de eerdere boeken. Hoe Frølich en zijn collega’s in elkaar zitten, is je door de manier van vertellen van Dahl echter al snel duidelijk. Daardoor ervaar je als lezer ook geen informatiegebrek bij het besef dat sommige verhaallijnen waarschijnlijk al in eerdere boeken zijn begonnen. Het politiewerk in het boek is goed uitgewerkt en geloofwaardig. Dahl werkt in zijn verhaal langzaam maar zeker naar een climax toe. En dan wil je als lezer ook weten hoe het in elkaar zit. Voor de mensen die van Scandinavische thrillers houden en voor de mensen die het een keer willen proberen, zeg ik : doen!

Liane Baltus
Mei 2011