Het Medici Mysterie - Kathleen McGowan (2011) ***
Mooi geschreven roman over relaties

Het Medici Mysterie is het 3e deel in een serie waarin het draait om het evangelie van Jezus Christus, Het boek der Liefde. In het Medici Mysterie spelen 2 verhaallijnen door elkaar. In het heden blijkt Maureen Paschal en haar geliefde Bérenger Sinclair een link te hebben met Lorenzo de’Medici. In het verleden wordt het verhaal over het leven van Dichter-prins Lorenzo de’Medici verteld. Beiden komen in aanraking met  de legende van Longinus Gaius, de soldaat die Jezus aan het kruis met zijn speer stak en gedoemd is voor eeuwig te leven. En beiden krijgen te maken met  de bloedvete van de groep die het boek der Liefde niet erkend als het ware geloof  en de Dichter-Prins  niet als leider van het ware geloof.
McGowan gaat verder waar ze in “Het Jezus Mysterie” is geëindigd. Dezelfde hoofdpersonen maken een verdere ontwikkeling door in de leer van het boek der Liefde en de geschiedenis er omheen. Zonder kennis van de voorgeschiedenis in de andere 2 delen is het boek wel te lezen, maar lastiger te begrijpen. Aanrader is om met deel 1 ‘Het Magdalena Mysterie’ te beginnen.  Interessant is dat ze veel kunst uit de tijd van de’Medici in haar verhaal betrekt. Ook maakt ze echte personen van haar personages. Zowel in het heden als in het verleden. Dat maakt dat het verhaal echt gaat leven. McGowan is echter hier en daar wel uitgebreid in haar beschrijving van het leven van Lorenzo. Dat gaat af en toe ten koste van de vaart van het verhaal.  
Een ander minpuntje aan het boek is dat het nergens echt spannend wordt. En als thrillerlezer verwacht je dat wel. Ja, Maureen is in gevaar en er gebeuren vreemde dingen, maar waar de spanning in de eerdere delen zeker vanuit fanatisme in het geloof wel aanwezig was, vond ik hem in dit boek afwezig. Geen moment geloofde ik dat het slecht zou kunnen aflopen met Maureen. En het antwoord op vragen van Maureen over bijvoorbeeld Longinus Gaius,  was redelijk voorspelbaar.  Het boek leest daarom meer als een historiche roman dan als een thriller. Het is wel een goede roman, zeker voor de fans van de 1e twee delen. En aan het eind van het boek licht McGowan vast een tipje van de sluier voor het 4e deel: Anna Boleyn en Henry de VIII. Welke zienswijze gaat McGowan in dat deel onthullen? Ik ben weer nieuwsgierig gemaakt!

Liane Baltus
Juni 2011