Comeback - Jonathan Sonnst (2011) ***
Grappig

Steven Jespers was ooit een journalistieke ster, maar een overdaad aan drank, vrouwen en arrogantie kelderden zijn loopbaan sneller dan de politieke carrières van Kim Geybels en Anne De Baetzelier. Als laatste strohalm neemt hij een baan aan bij Ons Geheim, een ranzig roddelblad dat de vuile was van BV’s buiten hangt. Een beruchte seriemoordenaar brengt zijn slachtoffers om met een zeis en laat op hun lichamen cryptische cijferboodschappen achter. Vijf jaar geleden sloeg ‘1337’ voor het laatst toe. Nu maakt hij zijn comeback met een nieuwe reeks beestachtige moorden.

Met ‘Comeback’ heeft Sonnst een grappig boek geschreven. Appelerend aan de riooljournalistiek begint hij elk hoofdstuk met een oneliner, die absoluut niets te maken heeft met het verhaal. Hoofdpersoon Jespers is cynisch, grappig en goed in het zichzelf in onmogelijke situaties brengen, waar hij uit weg komt. Hij bijt zich vast in het moordonderzoek omdat hij dat als mogelijkheid ziet om zijn comeback te maken. Tegelijkertijd komt hij zo in het vizier van de politie en van de beruchte seriemoordenaar. Maar is het wel de seriemoordenaar van zoveel jaar geleden? Of is er sprake van een copycat?

Het boek leest vlot weg, de karakters zijn goed genoeg uitgewerkt om geloofwaardig te zijn. Het plot zit goed in elkaar maar is ondanks de wending die het verhaal aan het eind krijgt, ook een beetje voorspelbaar.  En daardoor wordt het niet echt heel spannend. Voor de liefhebber van een vlot geschreven humorvol spannend boek is dit daarom een aanrader. Voor degene die een echte thriller wensen niet. Ik heb in ieder geval genoten van de scherpe dialogen met originele oneliners.

Januari 2012