Jane Casey - Brandbaar (2011) ****
Beeldende schrijfstijl

'Brandbaar' begint goed en spannend. Een jong meisje, Kelly, stapt ondanks de berichten over de vuurmoordenaar, die zijn slachtoffers mishandelt en uiteindelijk verbrandt, dronken in de auto bij een onbekende man die haar naar huis zal brengen. Dit loopt binnen enkele bladzijden volledig uit de hand. Kelly weigert het vijfde slachtoffer te worden van de vuurmoordenaar. De ambitieuze rechercheur Maeve Kerrigan wordt betrokken bij deze zaak. Maar dan wordt het echte vijfde slachtoffer van de vuurmoordenaar gevonden. Maar is dat wel een slachtoffer van de vuurmoordenaar of is het een copycat?

Casey heeft haar personages goed uitgewerkt. Het verhaal wordt onder andere verteld door Maeve. Niet alleen krijg je als lezer duidelijk een beeld van Maeve (jong, ambitieus, sympathiek, oprecht betrokken bij haar werk), maar ook van haar omgeving met collega’s zoals hoofdinspecteur Godley, inspecteur Rob Langton en haar niet zo briljante privéleven. Naast het perspectief van Maeve is er ook Louise, vriendin van het vijfde slachtoffer. Ook hier komt dankzij deze keuze een duidelijk beeld van Louise, haar relatie met Rebecca (het vijfde slachtoffer), de ex-vriend van Rebecca en het verleden dat Rebecca achtervolgt.

Het was boeiend om te ontdekken dat traditionele whodunit elementen in dit boek verwerkt zitten. Daarmee werd het boek wel enigszins voorspelbaar bij de vraag wie Rebecca heeft vermoord. Maar dat maakt Casey meer dan goed met de complexiteit van het verhaal. Want waarom is Rebecca vermoord? Daarbij is de spanningsopbouw mede dankzij de afwisseling in perspectief tot bijna het einde van het boek goed. En het boek leest lekker vlot weg. Bijna aan het eind van het boek geeft Casey een twist aan het verhaal wat ik niet spannend maar amusant vond. Daarmee zijn alle draadjes keurig aan elkaar geknoopt.

Dankzij de uitgebreide aandacht van Casey voor de persoon Maeve kun je als lezer begrijpen dat het de bedoeling is dat er een vervolg komt met haar in de hoofdrol. Ik verheug mij er al op om te ontdekken hoe Maeve zich in het vervolg gaat ontwikkelen!

 

April 2011