Isa Maron - Verboden verleden (2010) ***
Vlot te lezen

Hij heeft eerder gedood, maar amper bewust. Jarenlang heeft hij zich verdoofd met woeste strooptochten vol duistere lust. Hij weet exact hoever hij kan gaan. Tot zijn leven onbeheersbaar verandert. Tot de woede in hem te groot, de drang onhoudbaar wordt. Dan wordt een seriemoordenaar geboren.
Na jaren van zwerven komt reisjournaliste Ariane eindelijk thuis. Er wenkt een rooskleurig bestaan, met een nieuwe carrière, een mooi huis en haar exotische liefde Abhay. Toch is ze onzeker: over haar kille familie en dominante moeder waarvoor ze gevlucht was, en de anonieme post in haar brievenbus. Als er in de duinen een lijk gevonden wordt, blijkt het om een oude bekende te gaan. Ariane gaat op zoek naar antwoorden. Maar graven in het verleden kan pijnlijke gevolgen hebben.

Maron heeft een vlot te lezen boek geschreven. Ze begint sterk met een proloog die prikkelt om door te lezen en uit te vinden wat er met de vrouw gebeurt die opgesloten zit in de kamer! De spanningsopbouw is goed. De hoofdstukken wisselen van perspectief vanuit Ariane, de moordenaar en politie-inspecteur Erik Santema. Heden en verleden wisselen elkaar af. Je krijgt een beeld hoe een klein jongetje verwordt tot de moordenaar in het heden.
Maron heeft voornamelijk Ariane goed uitgewerkt. Haar levens, haar twijfels, haar relatie met haar familieleden en Abhay,  het is geloofwaardig. Maron weet de lezer mee te nemen naar een climax die leuk gevonden is. Maar als je aan het begin meteen begrijpt wie de moordenaar moet zijn, dan ligt de spanning voornamelijk in het nieuwsgierig zijn of je het goed had. En word je in het boek voortdurend bevestigd in je idee van de oplossing. Maar dat maakt het boek evengoed de moeite van het lezen waard!

Juli 2011