Helen FitzGerald -  Ex (2011) ***
Plot is over de top

Een week voordat Catriona (Cat) gaat trouwen met Joe spreekt ze met haar ex-vriendjes af om de losse eindjes in haar leven af te ronden.  Na de afspraakjes worden ze echter allemaal vermoord. Allemaal op 1 na. Stewart heeft geluk gehad. Zijn vlucht werd gecanceld waardoor hij haar niet kon zien. Bij alle mannen wordt hun penis afgesneden. Bij het identificeren van Ahmed’s penis schiet Catriona in de lach waardoor ze verdachte nummer 1 voor de politie wordt. Cat kan niet bewijzen dat ze de mannen niet vermoord heeft. Ze heeft sinds haar puberteit last van black outs en ze weet het echt niet meer. Ze heeft wel een vage herinnering van iets zilverachtigs in haar tas, maar daar mag ze van haar moeder (Irene) niet over praten. Haar (lesbische) vriendin Anna is haar steun en toeverlaat. Op aandringen van haar moeder, besluit Cat haar levensverhaal aan journaliste Janet te vertellen. Bij het lezen van het manuscript blijkt dat Janet Catriona als een moordlustige psychopaat heeft neergezet. Aan Catriona de taak om haar onschuld te bewijzen.

Het boek bestaat uit 3 delen. In deel 1 deelt de lezer Cat’s gedachten terwijl ze in de gevangenis zit en het manuscript van Janet leest. Het is de lezer meteen duidelijk dat Cat een totaal andere versie van de gebeurtenissen in haar leven heeft dan Janet opgeschreven heeft. En ook al is ze in de war, zwaar depressief en weet ze de voor haar situatie belangrijkste gebeurtenissen (de moorden op haar exen) niet meer, ze is vastbesloten dat ze het niet gedaan heeft. De lezer wordt aan de hand meegenomen in het verhaal dat niet Cat maar een ander het gedaan heeft. En uiteindelijk lijkt het duidelijk wie het wel gedaan heeft!
In deel 2 en deel 3 van het boek heeft die ander bekend en is gearresteerd wegens moord. De bewijslast is compleet (inclusief moordwapen en DNA). Catriona besluit, na een korte periode met haar ziel onder de arm gelopen te hebben, naar Joe te gaan en in Italië te gaan wonen. Maar dan beginnen de vraagtekens pas echt. Het boek is nog niet uit wat impliceert dat de juiste dader nog niet gearresteerd is. Was het dan toch Catriona? En waarom heeft de vermeende dader dan bekend? Als beiden het niet zijn, wie is het dan wel en wat is dan het motief? Of zit toch de juiste dader in de gevangenis?

Waar FitzGerald in deel 1 voornamelijk het woord geeft aan Cat en de autobiografie van Cat, introduceert ze in deel 2 en deel 3 ook het perspectief van Anna, Joe, Irene en Janet. Dat geeft het verhaal een completer beeld. Want waarom wil Irene haar dochter zo graag beschermen. En wat doet  de fixatie van Anna op Catriona met Anna? En dan wordt het de lezer duidelijk wat er echt gebeurd is,  wie het heeft gedaan en waarom.

In het boek staat dat FitzGerald het talent heeft om het ongeloofwaardige en het bespottelijke logisch en aannemelijk te maken. Maar dat vind ik toch niet. En eigenlijk komt dat door de climax van het boek. Daarin kwamen een aantal verhaallijnen samen waardoor het plot van het boek voor mij juist over de top ging. En dat is een beetje jammer. Want het boek leest wel als een trein en de spanningsopbouw is goed. Al met al is het een vermakelijk boek om te lezen!

Februari 2011