Salto Mortale - Claire Polders (2009) ****
Mooi geschreven roman over relaties

Vijf vrouwen komen aan in een kasteel in het buitenland. Ze hebben allen hun eigen reden om daar naar toe te gaan. Ze nemen ook allen hun eigen verwachtingen mee voor de cursus die ze denken te gaan volgen. Denken, want eenmaal daar blijkt de docent niet aanwezig te zijn. Wat volgt is een zoektocht naar / in zichzelf, de relaties die de vrouwen hebben met hun ouders, met name hun moeders, het zelf al dan niet moeder zijn en het loslaten daarvan.
Het boek sprak mij zeer aan. Het is mooi en helder geschreven. Aan de dialogen en overpeinzingen van de vrouwen kun je merken dat Claire Polders filosofie gestudeerd heeft. Ze geeft elke vrouw haar eigen karakter. Het zijn personages zoals jij en ik, heel menselijk en echt. De groei die zij allen meemaken gedurende hun verblijf in het kasteel komt geen moment geforceerd over.
Het verhaal loopt lekker, elke bladzijde gaf mij het gevoel te willen weten hoe het verhaal verder gaat. Heel mooi weet zij heden en verleden te combineren. Uiteindelijk weeft Claire een extra verhaallijn in het boek, de geschiedenis van het gezin dat in het kasteel gewoond heeft. Ook dat verhaal prikkelde mijn nieuwsgierigheid naar het einde van het boek.
Het boek heb ik in een aantal dagen uitgelezen. Bijzonder vind ik dat ik geen enkele kritische noot kan bedenken over dit boek. Over het algemeen ben ik zeer kritisch op het boek dat ik lees, maar dit vond ik gewoonweg mooi.                                                                                                    
Voor iemand die houdt van een mooi geschreven roman over relaties tussen moeders en dochters is dit boek echt een aanrader. Maar eigenlijk zou ik het boek ook aan mensen die niet zoveel met dit thema hebben maar wel houden van een mooi geschreven verhaal willen aanraden.

Januari 2010