Vossenjacht - Anna van Praag (2011) **** (YA)
Leest lekker vlot weg

Lisa Zuiderhof gaat naar de middelbare school en wordt vrijwel meteen opgenomen bij de meest populaire groep jongeren. Waarschuwingen over haar nieuwe vrienden wil ze niet horen. Wat ze ook niet wil zien is dat Esra, een vriendinnetje waarmee ze op school opdrachten doet, steeds banger wordt. Lisa is juist blij. Ze mag meewerken aan de schoolkrant en wordt zo langzaam maar zeker ingelijfd in een plot dat te gruwelijk voor haar is om in te zien.

Van Praag begint goed door te beginnen met een terugblik. ‘Maar waarom?, vroeg iedereen na afloop’. Wat duidelijk wordt is dat de puzzelstukjes bij Lisa eindelijk op z’n plaats zijn gevallen. Maar dan is het al te laat. Het is gebeurd. En dan begint het verhaal in het boek pas, bij het begin, pas op school in een nieuwe klas. Voor de lezer is het duidelijk dat er iets vreselijks gebeurd is. En dat Lisa er mee te maken heeft. Maar wat is er precies gebeurd?

Het boek leest lekker vlot weg. Van Praag maakt van Lisa een leuk meisje met haar eigen onzekerheden en een bepaalde naïviteit die bij haar leeftijd hoort. Wat dat betreft is het boek een waarschuwing voor jonge mensen om verder te kijken dan je neus lang is. Tegelijkertijd is het heel ontwapenend en begrijpelijk dat Lisa zich niet realiseert waar ze mee bezig zijn. Als je zelf niet zo bent, dan is het voor een meisje dat net naar de middelbare school gaat een hele opgave om erdoorheen te kijken. Probeer maar eens onderscheid te maken tussen zwart en wit als je nooit verteld is dat er onderscheid tussen de kleuren is. Lisa is vooral bezig met erbij te horen. En eigenlijk met alle zaken waar een jong meisje mee bezig is.

Van Praag geeft de oplettende lezer duidelijke hints wat er aan gaat komen, bijvoorbeeld door hetgeen er in de klas bij Van Bronkhorst gebeurt en door de stukjes die Lisa voor de schoolkrant schrijft. Maar in de uiteindelijke climax van het verhaal weet Van Praag toch te verrassen. En vroeg ik mij naderhand af wie er nu eigenlijk slachtoffer is: Esra of Lisa? Dat mag de lezer zelf uitmaken na het lezen van dit boek. Een aanrader voor de jeugd met als motto ‘denk na voordat je iets doet!’
Liane Baltus
Juni 2011