Roofbouw - Alan Glynn (2001-2011) ***
Soms onvoldoende uitgewerkt

Stel: Er bestaat een pil waardoor je rijk en machtig wordt, wat ga je dan doen? Met deze vraag wordt in het boek Roofbouw gespeeld. Het uitkomen van de film Limitless (Roofbouw) is voor uitgeverij Karakter reden om ook het boek opnieuw uit te geven.

Eddie Spinola krijgt van zijn ex-zwager Vernon een klein wit pilletje MDT. Een nieuwe, nog niet geregistreerde, designer-drug. Een oude gewoonte getrouw neemt Eddie het pilletje in, met verstrekkende gevolgen.
Want meteen voelt Eddie zich geweldig. Hij wordt zeer productief en wordt op alle fronten superieur aan zijn medemensen. Alles wat hij onderneemt wordt succesvol. Van het schrijven van een boek tot het handelen op de beurs. Met het laatste trekt hij de aandacht van de zakengigant Carl van Loon. Vernon wordt bij een bezoek van Eddie door onbekenden vermoord. Voordat de politie arriveert kan Eddie de hand leggen op een aanzienlijke voorraad MDT. En terwijl Eddie de beurshandel wordt ingezogen, wordt het hem door het optreden van black-outs en enorme hoofdpijn ook duidelijk dat er een enorme schaduwkant aan het gebruik van het pilletje zit. Zijn voorraad MDT loopt terug en hij heeft geen leverancier. Vernon is immers dood en heeft zijn geheimen mee genomen het graf in. Hoe loopt dit af?

Glynn heeft door het verhaal eenzijdig door Eddie te laten vertellen een interessant perspectief gekozen. Eddie is namelijk onderdeel van het probleem. De blackouts overkomen hem. Als lezer weet je daar niet meer over dan wat Eddie zelf ook weet danwel ontdekt. En als lezer ga je daarmee automatisch een bepaalde sympathie voelen voor Eddie. Want hoe loopt het met hem af? Het boek heeft daarmee ingrediënten in zich om een pageturner te worden maar wordt het niet echt. Glynn laat Eddie regelmatig uitgebreide en gedetailleerde uitwerkingen beschrijven van bijvoorbeeld handelingen op de beurs of met betrekking tot de deal die Eddie met Van Loon voorbereidt. En dat haalt de vaart enigszins uit het boek. Ook de paradox in het zo intelligent worden van MDT en toch niet het verstand hebben om de focus te houden op het oplossen van het probleem waar Eddie mee geconfronteerd wordt, was een beetje vreemd. Want Eddie laat tegelijkertijd ook zien dat het geld dat hij kan verdienen hem, onder invloed van MDT, niet echt interesseert. Dus waarom focust hij dan op het werken aan de deal? En ook de verhaallijn van Gennady, de man waarvan hij geld leent om op de beurs te kunnen handelen, vond ik geen moment echt spannend worden. Dat had meer uitgediept kunnen worden. Zo waren er meer onderdelen in het verhaal die ik niet voldoende uitgewerkt vond.

Het einde van het boek vond ik goed gekozen. En dat maakte mij nieuwsgierig naar de verfilming. Want wanneer de overbodige ballast van beschrijvingen in de film wordt weggelaten, wordt de spanning in het verhaal voelbaar. Ik ben benieuwd!

April 2011