Val McDermid - Blinde obsessie **** (Vertaling Annemieke Oltheten)
Dagdromend over moord

Dagdromend op een zomerse dag langs de rivier bij haar oude college in Oxford, was ze getuige van een huwelijk. Het was toen dat het idee van de moord in Blinde obsessie bij McDermid opkwam. Wat als de bruidegom aan het eind van de huwelijksdag dood is? Vermoord is?… Het zou nog twaalf jaar duren eer het plot tot het boek Blinde obsessiezou verworden. Een psychologische, spannende roman die de lezer op het puntje van de stoel brengt.

Psychiater Charlie Flint heeft als expert een getuigenis afgelegd die tot vier gruwelijke vrouwenmoorden heeft geleid. Werkloos toeziend en wachtend op het oordeel van tuchtcommissie, ontvangt ze een enveloppe met verzamelde krantenknipsels – artikelen over de moord op Magda’s man, Philip, op hun trouwdag. Charlie raakt geïntrigeerd en ontdekt al gauw dat haar oude mentor – Corinna – achter de afzender schuilt. Zij vermoedt achter de nieuwe liefde van haar dochter Magda – de gewiekste millionaire Jay McStewart – een moordenares en vraagt Charlie zich in haar achtergrond te verdiepen.

Charlie is de weg die de lezer betreedt naar het verleden van Jay McStewart. Ze is echter meer dan een instrument, ze is een personage met eigen verlangens, gevoelens en drijfveren. Dit gaat op voor allen in het boek, McDermid schetst mensen, mensen met een eigen wereld waarin driften en gedachten elkaar bevechten totdat een van de klif wordt geduwd. Mensen overschrijden grenzen, en McDermid weet dit in Blinde obsessie tot een verhaal vol suspense te maken. Niet alleen door Charlie te laten dolen in Jay’s verleden – niet als agente of privédetective maar vanuit haar academische achtergrond en nieuwsgierigheid, ze is geen super sleuth – maar McDermid laat haar ook zelf aan het woord, schrijvend aan haar memoires. Een tweeledig beeld dat tot de laatste bladzijden rond elkaar draait, en de lezer de tijd voorbij laat lezen.

Val McDermids 24ste boek kent veel, haast louter, lesbische personages, en het is voor het eerst dat ze homoseksualiteit tot een onderwerp maakt. Dit maakt het boek anders dan haar voorgaande hard-boiled­ thrillers, maar geeft het ook meer. Het predicaat ‘psychologische thriller’ was niet eerder zo op zijn plaats: Blinde obsessie combineert de woelige psyche van de mens en de grenzen die zij opzoekt met de koele moorden en suspense van de thriller. McDermid bewijst maar weer eens wat een vakvrouw ze is.