Simon Beckett, Niets blijft verborgen (Vertaling Annoesjka Oostindiër) (2011) ****
Graven in het verleden

Dr. David Hunter is terug van zijn studiereis naar de Body Farm in Knoxville, en krijgt een oude bekende op bezoek – rechercheur Terry Connors. Acht jaar geleden zaten ze allebei in Dartmoor, op zoek naar de graven van twee vermoorde meisjes. De dader was gepakt, bezig met zijn gruwelijke daden op het vierde slachtoffer. Jerome Monk was dan ook hoofdverdachte, en zou nu meewerken aan de zoektocht naar de graven van de zusjes Lindsey en Zoe Bennet. Maar het loopt uit op een grandioos fiasco. En nu is het monster ontsnapt.

Simon Beckett neemt de lezer in Niets blijft verborgen mee terug naar dit onderzoek een paar dagen voordat Davids vrouw en dochtertje overlijden. Deze laatste hartverscheurende gebeurtenis zal Davids leven veranderen, en zijn omgang met de doden in een ander licht zetten. Totdat de lezer in De geur van sterfelijkheid, kennismaakt met deze uitzonderlijke man en hij zijn oude professie, het ontfutselen van de geheimen van de doden lang nadat ze zijn overleden weer oppakt.

Een dag later wordt hij weer herinnerd aan die dagen van mislukking in Dartmoor, als voormalig gedragsdeskundige Sophie Keller letterlijk om hulp schreeuwt. Samen gaan zij nog één keer op zoek naar de graven.

Simon Beckett vult in Niets blijft verborgen weer een stukje van David Hunters levensgeschiedenis in en maakt het boek hiermee zeker een boek voor zijn vaste lezers. Maar ook met de plot is niets mis, alhoewel minder gruwelijk en bloederig maar van de lange adem. En natuurlijk is er die a-typische protagonist in de persoon van David Hunter. Geen drinker, maar een emotioneel man getekend door zijn verleden, wat introspectief en vooral niet bang uitgevallen. Met naast hem deze keer de temperamentvolle en behoorlijk eigenzinnige Sophie Keller heeft Beckett een onvoorstelbaar maar loyaal team tegenover die monsterlijke Monk gezet. Een monsterlijke vent, een berechte moordenaar, die om sympathie schreeuwt trouwens. Een man van het kaliber Hannibal Lecter die de lezer emotioneel meesleurt.

Beckett schreef met Niets blijft verborgen een traag op gang komend boek, maar laat hier al lijntjes vallen die toewerken naar de spannende, onverwachte plottwists op het eind. De mistige en van oudsher mysterieuze heide van Dartmoor met zijn afgesloten en ingestorte, oneindige mijnen is een perfecte scene of crime en uit Becketts pen ook nog een prachtig personage. Vul dit aan met een protagonist als David Hunter, en een monsterlijke moordenaar en wat ontstaat is een intelligente en brutale thriller met een gedegen forensische know-how.