Mark Billingham - Erfelijk belast (2010) *****
Bloederige erfzonde

Een vrouw en haar kind op de vlucht. “‘Puf puf,’ zegt Jason en blaast naar de trein.” Een heftige openingsscène die de lezer het hele boek door achtervolgt. En dat is nog maar de proloog. Met de vondst van het lijk van een jonge vrouw in een Noord-Londense flat begint de blood story.

Tom Thorne - Billinghams inspecteur - is een intrigerend en enerverend personage. Zijn dagelijks leven draait om geweld en doodslag. Omgaan met een tragedie in zijn persoonlijk leven die hem geraakt heeft, is de opgave in Erfelijk belast. Billingham filosofeert over het relativeringsvermogen, tot Thorne zijn eigen ervaring gespiegeld ziet in zijn werk. Echter – Billingham verliest zich niet in eindeloos gefilosofeer, maar vermengt deze tragedie perfect met de moordende spanning van het misdaadverhaal.

Een misdaadverhaal met een ijzingwekkend plot. De jonge vrouw heeft een fragment van wat een röntgenfoto blijkt in haar hand geklemd. En ze is niet de enige, in Noord-Londen worden meer moorden gepleegd. Aan Tom Thorne de taak deze puzzel op te lossen en een stap dichter bij de dader te komen.  Een schokkend toeval is dat alle slachtoffers kinderen zijn van de slachtoffers van seriemoordenaar Raymond Garvey. Een zoektocht naar familie en dus mogelijke slachtoffers levert slapeloze nachten en spannende pagina’s op.

Erfelijk belast is een knap geconstrueerde thriller met een origineel basisgegeven dat tot ijzingwekkende spanning leidt. Billingham verweeft Thorne’s eigen tragedie met deze spanning zonder afbreuk te doen aan het verhaal. Maar dat is - met zo’n daverend personage als inspecteur Tom Thorne - eigenlijk ook niet mogelijk. Thorne draagt zijn lasten met verve - menselijk leed is hem niet vreemd – en dit geeft een levend contrast met moord en geweld in het Londense.
Erfelijk belast is een ervaring waar woorden ontoereikend toe zijn. Lezen dus!