Leif GW Persson - De man die de draak doodde (2011) **** (vertaling: Elina van der Heijden & Kim Snoeijing)

Een boos sprookje

Hoofdinspecteur Evert Bäckström is terug—en hoe! Na het ontfutselen van wangslijm bij zowat  alle Zweedse mannen (Linda, 2005) en het dwarsbomen van het onderzoek naar de moord op Olaf Palme (Vrije val, 2007) wordt Bäckström op een zaak gezet die zelfs híj niet kan schaden: de moord op een oude zuipschuit. Maar de met een alcoholverbod en dieet geplaagde Bäckström heeft wat  goed te maken nu hij is opgezadeld met een zootje incompetente agenten: onder andere een russin, een roetkip, een Lapse hufter, een lesbo.—Kortom: “Bäckström bleef als enige over, als laatste hoop voor alle rouwende nabestaanden.” Zo ging het altijd.

Evert Bäckström heeft een snelle geest zo blijkt maar weer, want ook nu is hem gelijk duidelijk hoe het zit: “De ene zuipschuit die de andere vermoordt, moeilijker is het niet.” Een vooroordeel meer of minder deert hem niet, en Persson geeft hem zijn groffe taal. Kortom Evert Bäckström gaat enthousiast zijn eigen gang. En terwijl de nieuwe hoofdcommissaris Anna Holt tegen beter weten in probeert hem uit het zoeklicht van de media te houden, weet hij zijn moordzaak aan een geruchtmakende geldtransportoverval te koppelen. En zo belandt de aantrekkingspool van slechte eigenschappen alsnog op de voorpagina’s.

OK. Als verhaal stelt De man die de draak doodde misschien niet heel veel voor: de lijn is redelijk simpel. Maar Bäckström is voor Persson het ideale vehikel om tegen flink wat heilige huisjes te schoppen en maatschappijkritiek te uiten. Maar met Bäckström moet dat wel totaal politiek correct en met zwarte humor. Kortom: De man die de draak doodde is een robuust verhaal over een slechte prins in een boos sprookje.

De man die de draak doodde is Leif Gustav Willy Perssons achtste roman in dertig jaar en biedt een laatste blik op Lars Martin Johansson. ‘De man die de hoek om kan kijken’ debuteerde – net als Persson zelf overigens – in Het varkensfeest (1978) en lijkt zijn laatste rol in Den döende detektiven (2010) te gaan spelen, getuige zijn aangekondigde ontslag. Hopelijk zien we die heerlijk foute Bäckström dan weer terug in Gustavs grabb (2011).