Kisling & Verhuyck - De duim van Alva (2010) ****
Dreunende kermisbeats

Spannend zonder moord, dat is - samengevat - het derde boek van Corine Kisling en Paul Verhuyck, De duim van Alva. Het boek opent, nog voor het colofon, met een korte beschouwing van de IJzeren Hertog den Alva en zet hiermee meteen het perspectief van het nog te beginnen verhaal.

Een verhaal dat zal spelen in de hippe nieuwe wijk ’t Zuid in Antwerpen. Het stadsdeel waar ieder jaar zes weken lang de Pinksterkermis, de Sinksenfoor, plaatsvindt. Zes weken waarin de agressie en de criminaliteit tot grote overlast leiden. Is het de ‘Mighty Maiden’ die met haar dreunende beats de grond doet daveren, de gruwelijkheden in het Theater van de Angst – de Grand-Guignol – of ligt de verklaring in het verleden?  Silvie weet het zeker: de swingende wijk ’t Zuid is gebouwd op de plek waar eens den Alva’s dwangburcht stond, en ‘resident evil’ leeft weer op.

De Nederlandse journalist Cornelis Reyziger zoekt het uit, en leidt de lezer aan de hand door de geschiedenis van de Lage Landen. Even sceptisch als de lezer bekijkt hij de wazige theorieën, maar het kan niet voorkomen dat hij meegesleurd wordt in de gruwelen van de IJzeren hertog.
Jij hebt het over de geschiedenis als Grand-Guignol? Lieve jongen, de geschiedenis der mensheid is honderd keer erger.

Kisling en Verhuyck gaven het boek de toevoeging ‘roman’ mee, en niet zonder reden want een razende spanning ontbreekt. Wel scheppen beide auteurs een vaardig plot en verbindingslijntjes met de geschiedenis in de uitermate sfeervolle omgeving van de Sinksenfoor. Het is met name aan specialist in de Middeleeuwse volkscultuur Paul Verhuyck te danken dat het verhaal niet stoelt op loze kreten, maar dat de geschiedenis vol ketterse wreedheden naast de hedendaagse yuppen fier overeind blijft. En als die verweven spanning en historie dan uitmondt in een met nogal wat slachtoffers gepaard gaande climax krijgt de resident evil-roman terecht een Gouden Strop-nomering.