John Sandford - Vuile handen **** (Vertaling Martin Jansen in de Wal)
Rauw en verstild

Drie mannen overvallen een ziekenhuisapotheek. Een van hen verliest zijn zelfbeheersing en gaat de oude apotheker te lijf, waarna deze overlijdt. Panikerend komen ze Weather Karkinnen tegen in hun vlucht. Zij weten dat zij hen gezien heeft, en met een moordonderzoek op de hielen vormt ze een gevaar. Vooralsnog heeft Weahter haar gedachten echter ergens anders: ze is een lid van het team dat een met het hoofd vergroeide Siamese tweeling zal gaan scheiden. Geen tijd om vermoord te worden dus.

De vier mannen die samen achter de overval zitten vertrouwen elkaar inmiddels voor geen meter meer. De angst dat Weather, die tot hun schrik ook nog eens de vrouw van de befaamd rechercheur Lucas Davenport is, drijft hen tot wanhoop. Weather Karkinnen moet dood, dat is zeker, maar ondertussen moorden ze ook elkaar uit. En Davenport trommelt het hele Amerikaanse politieapparaat op om zijn vrouw koste wat kost te beschermen.

John Sandford lijkt aan de speed en neemt de lezer met een rotgang door het verhaal. Snelle perspectiefwisselingen dragen hier zeker aan bij. En dat gesmijt met granaten in een ziekenhuis misschien wel wát over de top is, dringt pas door als het boek dichtgaat…

Vuile handen is met zijn geringe omvang (270 bladzijden) en lichte schrijfstijl een heerlijk boek dat de lezer enkele uren topvermaak brengt. En het moet gezegd dat vertaler Martin Jansen in de Wal met Weathers operatie vakwerk aflevert. De aandachtige lezer krijgt veel moois: als op de eerste rang bij deze medisch ingewikkelde operatie.