Holt & Holt - Hartslag (2011) (Vertaling Carla Joustra & Ingrid Hilwerda) ***
Een mindere ‘Holt’

Dokter Sara Zuckerman is een bitch, maar wel de beste cardioloog van Noorwegen.
Nog nooit had ze een patïent op de operatietafel verloren. Nog geen enkele keer.
Wel erna.
De hooggewaardeerde professor in de electrofysiologie Erik Berntsen, wordt twee dagen na de implantatie van een ICD (een implanteerbare cardioverter defebrillator) dood in een park gevonden. En een  bebloede ICD uiteindelijk in Zuckermans jaszak…
De uitgelezen ICD geeft Zuckerman en haar jonge collega Ola Farmen tenslotte niet de naam van Erik Berntsen, maar een vreemde, duidelijke boodschap:
FUCK YOU, stond er.
FUCK YOU, FUCK YOU, elf keer achter elkaar.
Als twee dagen na de implantatie ook Göran Holmström dood wordt aangetroffen, is dat genoeg reden voor de twee cardiologen de zaak te onderzoeken.

Met Hartslag is Anne Holt een nieuw pad ingeslagen, ze betreedt samen met broer Even voor het eerst de wereld van de medische thriller. En ze schept een imposant personage. De zelfverzekerde en beroemde Sara Zuckerman. Een vrouw met voldoende achtergrond die nog wel een boek (of twee, zoals Anne Holt zelf zegt) doorstaat. Maar Hartslag introduceert in korte tijd naast Zuckerman en Farmen nog een tiental personages. Zonder twijfel allen nodig voor het verhaal dat Holt & Holt willen vertellen, maar ze brengen – zeker in de eerste honderd bladzijden – veel verwarring bij de lezer en een traagheid in het verhaal. Gesteld mag worden dat Hartslag eigenlijk pas op de helft van het verhaal echt begint te lopen. De volhardende lezer krijgt dan wel wat aardige wendingen voorgeschoteld.

Hartslag  is een medische thriller met veelvuldig aandacht voor de medische details – de inbreng van Even Holt wellicht – afgerond met een onverwacht financieel staartje. En in dat staartje zit de maatschappelijke boodschap die Holt gewoontegetrouw ook Hartslag weer meegeeft. Noorwegen – en vooral haar politieke heren – speelt hoog spel met haar oliegeldbeleggingen. Maar het wordt technisch allemaal wel veel; Holt & Holt spreiden een grote medische en financiële kennis tentoon, en dat houdt het verhaal nodeloos op.  Kortom Anne Holt kan beter. Maar een mindere Holt is nog altijd geen slecht boek.