Dean Koontz - Veertien **** (2011)
Belofte maakt schuld

Dean Koontz is een veelschrijver zo blijkt uit de lijst met gepubliceerde titels. Toch doet dit geen afbreuk aan zijn werken, een gedachte die bij zo’n lijst al snel opkomt. Integendeel zelfs: Dean Koontz is een grote meneer in de thrillerwereld, in de VS vaak leider in de bestsellerlijsten voor de grote namen zoals Stephen King en John Grisham.

Zijn jongste boek, Veertien, draait om de politie-inspecteur met een verleden. Zijn naam is John Calvino. Als veertienjarige jongen is hij getuige van de moord op zijn familie en hij ontsnapt ternauwernood aan de dood. Alton Blackwood, de dader, wordt wel gedood en het was John die het fatale schot loste. Nu, jaren later, heeft John zelf een gezin en lijkt hij het trauma een plek te hebben gegeven. Maar als een aantal moorden gepleegd wordt kan John niet om de gelijkenis met Blackwoods moordtocht uit het verleden heen. Maar Blackwood is dood en de huidige daders lijken los te staan van de geschiedenis. De jonge Billy Lucas, moordenaar van zijn eigen familie, vertelt Calvino echter dingen die alleen hijzelf en Blackwood kunnen weten. John Calvino’s angst is dan al gewekt, zeker omdat zijn eigen zoon binnenkort ook veertien wordt.

Koontz mengt de beklemmende thriller met horror en ‘bijzondere krachten’ uit de fantasy. Het levensverhaal van de jonge Alton Blackwood lijkt zelfs op een sprookje; een huiveringwekkende. Wat begint met een huiselijke slachtpartij komt als een echo van Calvino’s verleden terug en bevangt de lezer vanaf de eerste bladzijden met een razende spanning. Zelfs een lezer die absoluut niets heeft met openvliegende ladekasten en rommelende geesten zal meegesleept worden door Koontz’ vakmanschap en angstaanjagende stijl.

Daarnaast heeft Koontz met Blackwood een dodelijk karakter geschapen. Kortom een ‘man’ waar John Calvino een verscheurende angst voor krijgt zodat hij terugvecht tot het einde. En hij niet alleen; de lezer haast zich naar de laatste beklemmende pagina.