R.J. Ellory – Een mooie dag om te sterven (2011) ****

Ik schrijf over mensen op hun slechtst

“Ik schrijf over mensen op hun slechtst”, aldus Ellory in een interview in de Volkskrant van 3 april 2010.

Dat kun je wel zeggen, na het lezen van Een mooie dag om te sterven.
Na een bloedstollende opening wordt er danig op los gemoord. Zo veel dat ik dacht: het is over de top, maar gaandeweg blijkt dat al deze moorden een betekenis hebben. Zoals data een betekenis blijken te hebben, en namen, en plaatsen.

Ellory neemt je mee naar New York, waar inspecteur Ray Irving van de afdeling Moordzaken van bureau district 4 in New York, in het Garment District vlak bij Madison Square Park, om de hoek van Pennsylvania Plaza, geconfronteerd wordt met deze moorden.
Dan begint een eindeloze zoektocht naar de moordenaar, die slachtoffers, data, namen en plaatsen een betekenis geeft.

Ellory neemt je in deze zoektocht naar deze betekenis mee in de stad New York, op zodanige wijze dat je met hem, met inspecteur Irving, mee reist. Meermalen heb ik een plattegrond van New York erbij gehaald om te zien waar Irving zich nu weer bevond.

Duidelijk is dat Ellory zich heeft laten inspireren door Amerikaanse ‘hard boiled school’-schrijvers als Raymond Chandler en Dashiell Hammett. Hij zegt: “Hun hoofdpersonen vochten zonder aanzien des persoons en zonder compromissen te sluiten voor de goede zaak. Zij waren niet te corrumperen, ook al hadden ze geen droog brood om te eten. Dat vind ik ook het Grote Goed van misdaadliteratuur. Je kunt erin laten zien dat het goede soms ook kan winnen en dat het slechte, het kwade niet altijd wint.”

Toch is dat niet het einde van dit verhaal: je kunt nauwelijks stellen dat het goede heeft gewonnen, en het kwade niet. Daarvoor is de afloop te complex. Het laat je als lezer zitten met een open einde, en met vragen naar het waarom van al deze moorden. Maar zoals Irving aan het eind zegt: “Ik denk niet dat we het ooit te weten zullen komen”.

En tenslotte geldt ook voor dit boek wat in een eerdere recensie van een boek van Ellory (Een volmaakte vendetta) is geschreven: “R.J. Ellory is een prima verhalenverteller”.

P.S. In mei ga ik enkele dagen naar New York. Ik logeer in hotel Pennsylvania aan Pennsylvania Plaza (onlangs geboekt). Welke betekenis deze plaats zal hebben vraag ik me nu maar even niet af.