<<<<
Koorts - Saskia Noort (2011) ****
Knallen op Ibiza

Ibiza staat al jaren bekend als hét party-eiland, daar waar het allemaal gebeurt. Koorts vertelt het verhaal van Dorien en Ellen, twee vriendinnen die elkaar nog niet zo lang kennen. Dorien heeft net haar relatie met Joost beëindigd, waardoor hij geen zin meer heeft in de reeds geboekte vakantie naar Ibiza. Dorien neemt Ellen mee in zijn plaats. Ze bereiden zich voor op twee weken zon, zee, strand en uitgaan.
Wanneer ze aankomen op Ibiza, voel je meteen al aan dat dit niet lang goed kan gaan. Na een paar hoofdstukken druipt de alcohol van de pagina’s en wordt er voor kapitalen aan drugs gesnoven en geslikt.
Dorien is een redelijk braaf meisje dat gezellig meefeest, maar Ellen gooit echt alle remmen los. Dan raakt Dorien Ellen kwijt in het feestgedruis. Ze worstelt met haar gevoelens, vindt aan de ene kant dat ze zich niet zoveel zorgen moet maken en eindelijk zelf ook eens wat meer moet ontspannen. Aan de andere kant krijgt ze naarmate de tijd verstrijkt steeds minder vertrouwen in een goede afloop en ziet ze hoe de partygangers steeds verder afglijden. Samen met Nick, een helderziende eilandbewoner, gaat ze op zoek naar Ellen.

Koorts is een beklemmend boek, over vriendschap, vertrouwen en controleverlies. Je waant je op Ibiza en het is zo intens geschreven dat het absurd overmatig gebruik van verdovende middelen volkomen geloofwaardig is. Wat mij betreft een van Noorts beste boeken tot nu toe!