<<<<
Vals alarm - Marelle Boersma (2011) *****
Verontrustende fictie

Vals alarm vertelt het verhaal van Janna en haar strijd om haar zesjarige dochter Fleur. Wanneer Janna’s echtgenoot en topadvocaat Roderick hen verlaat om met zijn jonge vriendin te gaan samenwonen, laat hij haar berooid achter. Janna komt met haar dochter terecht op een armoedige flat. Ze probeert haar nieuwe situatie zo goed mogelijk te combineren met haar veeleisende baan. Rodericks wraakzuchtige tentakels blijken echter verder te reiken dan ze had kunnen vermoeden. Fleur komt met blauwe plekken op school en zonder dat Janna er iets aan kan doen wordt zíj daarvan beschuldigd. Janna raakt aan steeds lager wal en de situatie lijkt uitzichtloos wanneer Fleur ondergebracht wordt in een pleeggezin.

Marelle Boersma stelt het moeilijke werk van Jeugdzorg aan de kaak. Soms zijn er ‘missers’, situaties waarin interventie achteraf gezien noodzakelijk was, maar die niet serieus genoeg genomen zijn. Het loopt dan vaak slecht af. Aan de andere kant wordt er soms te vroeg ingegrepen, een ‘vals alarm’. Boersma omschrijft dit met zoveel emotie, dat je meegesleurd wordt in het verhaal en het je niet meer loslaat. De onmacht, de oneerlijke strijd en de niet te omzeilen wet- en regelgeving raakte mij diep. Verontrustend idee dat deze fictie voor sommige mensen werkelijkheid is. Het is knap hoe alle ellende in dit verhaal in evenwicht gehouden wordt met thema’s als vriendschap en trouw. Zwerver Horace heeft hierin een prachtige rol.

Het regent complimenten voor Vals alarm en dat is geheel terecht. Een aanrader voor elke ouder of iedereen die met kinderen werkt.