<<<<
Vrije val - Loes den Hollander (2012) ****
Aangename schrijfstijl

Op de dag dat je tachtig wordt een brief krijgen die de toekomst verandert. Een diep verborgen oorlogstrauma niet langer in de hand hebben. Door een toevallige ontmoeting een verschrikkelijke waarheid ontdekken. Op het punt staan je zwangerschap te laten onderbreken. Het besluit nemen de moordenaar van je kind op te sporen.
Het leven kan zomaar nooit meer hetzelfde zijn en je zult een weg moeten zoeken in de situatie die ontstaat. Je maakt een vrije val, die overal toe kan leiden. Of juist nergens toe.

Deze achterflaptekst beschrijft een aantal van de verschillende verhalen die opgenomen zijn in de verzamelbundel Vrije val. Het thriller-sausje is niet overal even gortig uitgegoten, maar de verhalen zijn boeiend en er zitten er zeker een paar bij waarin de spanning behoorlijk oploopt.
Loes den Hollander weet dagelijkse situaties op zo’n manier te omschrijven dat je het gevoel krijgt er zelf bij aanwezig te zijn.
Ze geeft je een kijkje in de psyche van de hoofdpersonen, die verschuift van licht getroebleerd tot compleet gestoord. Omdat de schrijfstijl zo aangenaam is en elk verhaal tot een duidelijke afronding komt, is het geen probleem is om je na het ene verhaal weer mee te laten voeren in het andere.
Het verhaal van de vrouw die op haar tachtigste verjaardag een bijzondere brief krijgt vond ik zeer ontroerend en zal me nog lang bijblijven.
Als toetje is er nog een voorpublicatie van het nieuwste boek ‘Troostkind’ (verschijnt in mei 2012), dat zeker naar meer smaakt.