Banner Danielle Kertzman
Terug naar start
Een Rus in de Jordaan (2009) - Baantjer & de Waal ****

Ik heb tientallen boeken van Baantjer gelezen en ook alle boeken die Simon de Waal heeft geschreven. Ik was dan ook erg benieuwd naar Een Rus in de Jordaan, het resultaat van de samenwerking van Appie Baantjer en Simon de Waal.

Na de dood van zijn vrouw vraagt Rechercheur Peter van Opperdoes overplaatsing aan van bureau Warmoesstraat, waar hij jarenlang heeft gewerkt, naar het rustiger bureau Raampoort. De jonge rechercheur Jacob wordt zijn partner.
Ze moeten samen al snel op zoek naar de moordenaar van een jonge prostituee in de Jordaan.

In Een Rus in de Jordaan kun je de schrijfstijl van Appie Baantjer en Simon de Waal herkennen.
In eerste instantie deden rechercheur Peter van Opperdoes en de jonge rechercheur Jacob me sterk denken aan De Cock en Vledder. Met name in het begin van het boek wordt er gesproken over de waggelende Peter van Oppendoes en een bevallige jongedame. Ook komen er zich spontaan mensen melden bij de recherche zoals dit vaak in de boeken van Baantjer het geval is.
Naarmate het boek vordert maakte ik steeds minder vaak de vergelijking met De Cock en Vledder.

Met rerchercheur Peter van Opperdoes, die nog regelmatig met zijn overleden vrouw praat en zijn collega Jacob hebben Baantjer en de Waal twee personages neergezet waar we nog veel plezier aan kunnen beleven.

Kortom, de samenwerking van Appie Baantjer en Simon de Waal kan een succes worden genoemd. Door de vlotte pen van Simon als aanvulling op de schrijfstijl van Appie is er een moderne Baantjer ontstaan.