WeblogMail Gastenboek

Op dvd

Der Kommissar und das Meer, een dvd-box met 5 afleveringen. Gebaseerd op de boeken van Mari Jungstedt. Door Ronald de Jong.

Kommissionären och havet ***

Der Kommissar und das Meer, volume 1 is de naam van de dvd-box die vijf afleveringen bevat over politieman Robert Anders die zijn thuisbasis heeft op het Zweedse eiland Gotland. De vijf delen van circa 90 minuten zijn gebaseerd op de eerste vijf boeken van de schrijfster Mari Jungstedt. De dvd's worden op de markt gebracht door Lumière die eerder dit jaar al een aantal Scandinavische crime-series heeft uitbracht waaronder Beck en Those Who Kill.

Het rechercheteam van politieman Robert Anders gespeeld door de Duitse acteur Walter Sittler, bestaat uit de rechercheurs Karin Jakobsson (Sólveig Arnarsdóttir), Thomas Wittberg (Andy Gätjen) en patholoog-anatoom Ewa. De laatste wordt gespeeld door Inger Nilsson beter bekend als Pippi Langkous.

Naast het politieteam krijgen we regelmatig het familieleven van Robert Anders voorgeschoteld met zijn vrouw  Line die wordt vertolkt door Paprika Steen, bekend uit Festen, zijn beide kinderen en zijn gescheiden ouders.
In de boeken is er ook een prominente rol weggelegd voor de journalist Johan Berg en zijn vriendin Emma Winarve. In de verfilmingen zien we de journalist alleen in de eerste twee delen. Uiteindelijk trekt om onduidelijke redenen onderwijzeres Emma bij Robert en zijn vrouw Line in huis. Hierna volgt een korte samenvatting van Episode 2 als voorbeeld van de verhalen.

Episode 2 – Dichterbij dan je denkt

Op het strand spoelt een lichaam aan van een meisje van ongeveer vijftien jaar waar niemand aangifte van vermissing heeft gedaan. Robert Anders ontdekt dat zij op dezelfde manege paardrijles heeft als zijn eigen dochter. De vroegwijze dochter van een politica die ook rijles heeft, lijkt meer te weten over met wie het dode meisje een relatie had. Uit de dagboeken wordt alleen duidelijk dat er sprake moet zijn geweest van een volwassen man die alleen wordt beschreven met het initiaal L.
Robert heeft het niet makkelijk omdat zijn vader tijdelijk op het eiland Gotland is, tot groot genoegen van zijn vrouw Line en zijn kinderen, om midzomernacht te vieren. Tijdens de festiviteiten in de hoofdstad Visby duikt de schrijfster Mari Jungstedt op in beeld en speelt zwijgend haar rol als figurant.
Onderwijzeres Emma heeft zo haar eigen problemen want ze is zwanger en weet niet of dit van haar ex-vriend is of van haar kortstondige relatie met de journalist Johan Berg. Ze weet echter wel dat ze Berg niet meer wil zien.
Zoals de titel van het boek en de aflevering doet bevroeden is de dader niet ver weg.

Voor wie de boeken heeft gelezen zal het kijken naar de 5 afleveringen een feest der herkenning zijn. Hoewel sommige verhaallijnen geheel zijn verdwenen zoals de rol van de journalist Berg na de tweede aflevering of zijn afgezwakt zoals de relatie tussen Robert (in het boek Knutas) en zijn rechercheur Karin. De niet-lezers missen niets en worden via de eerste afleveringen geleidelijk meegenomen in de onderlinge relaties en doorlopende verhaallijnen.
De beelden van Gotland met zijn natuurschoon, het fraaie licht en de historische stad Visby maken de serie boeiend om naar te kijken. De ervaren cast komt geloofwaardig over en bestaat uit een mix van Duitse en Scandinavische acteurs, die in deze versie Duits spreken of zijn nagesynchroniseerd.
De verhaallijnen zijn redelijk eenvoudig gehouden, waarbij wraak een terugkerend thema is evenals moord om ontdekking te voorkomen. Verder krijgt de kijker een doorkijkje in het privé-leven van de politieman voorgeschoteld waarbij we zien waarom zowel hijzelf als zijn zoon angstig zijn voor open water en waarbij duidelijk wordt waarom de verhouding met zijn ouders verre van ideaal is.

Samenvattend, onderhoudende niet te complexe krimi met zeer fraaie beelden van Gotland die in lijn zijn gehouden met de boeken van Mari Jungstedt. Voor het ultieme Gotland gevoel had ik het aan de kijker overgelaten om te kiezen tussen een Duits of Zweeds audio-spoor.
ZDF heeft inmiddels nog vijf delen van de serie Der Kommissar und das Meer laten verfilmen.

Dvd-box Der Kommissaris und das Meer  

  1. Die je niet ziet

  2. Dichterbij dan je denkt

  3. De goden verzoeken

  4. In die heerlijke zomertijd

  5. Verwrongen levens