Twitter Facebook Gastenboek

Wallander 3 x

De boeken van Henning Mankell zijn verfilmd. Een recensie.....

Wallander volume 1, 2 & 3   ****

door Guido Huisintveld

In 2008 maakte de BBC in samenwerking met Zweedse producenten een drietal prachtige verfilmingen van enkele boeken van Henning Mankell. Dat werd in 2010 herhaald, alsmede in 2012. Zodoende kent de Engelstalige reeks nu negen delen à 90 minuten, waarbij overigens niet de chronologie van de boeken is aangehouden.

Volume 1 (2008):

  1. Dwaalsporen
  2. De blinde muur
  3. Midzomermoord

Volume 2 (2010):

  1. Moordenaar zonder gezicht
  2. De man die glimlachte
  3. De vijfde vrouw

Volume 3 (2012):

  1. Het graf
  2. Honden van Riga
  3. Voor de vorst

De dvd-box met volume 1 & 2 bevat interessante extra’s zoals een ogenschijnlijk spontaan gesprek op de set tussen Henning Mankell en Kenneth Branagh. Er is uitermate veel respect tussen beide heren.

Volume 3 heeft geen extra’s. De vreemde eend is “Het graf”, geen volwaardige roman maar een novelle die niet veel om het lijf had. De verfilming valt relatief gezien ook iets tegen.

Afgezien van de aanwezigheid van Engelse acteurs en het – uiteraard – Engelse taalgebruik, ademt de reeks een en al Scandinavische traagheid, diepgang en kwaliteit uit. Niet in de laatste plaats omdat er op locatie in Zweden is gefilmd.

Kenneth Branagh speelt voortreffelijk. Zijn interpretatie van inspecteur Kurt Wallander is excellent. Hij is eigenwijs, eenzelvig, doortastend, onaangepast en hij heeft een mobieltje met een behoorlijk irritante ringtone. Hij is gescheiden en onderhoudt moeizaam het contact met zijn dochter. Een nieuwe relatie opbouwen mislukt omdat deze altijd ondergeschikt zal zijn aan het politiewerk. Waar anderen in het duister tasten of op een dood spoor geraken, lost Wallander op eigenzinnige maar doeltreffende wijze de misdaad op.

Auteur Henning Mankell is vooral bekend geworden vanwege de maatschappelijk relevante onderwerpen en de daarbij behorende kritische kanttekeningen. Elk boek – en dus ook elke aflevering uit de serie - richt zich op kwesties als corruptie, kindermisbruik, immigratie, vrouwenmishandeling en fundamentalisme. Tegen dergelijke thematische achtergronden spelen de spannende thrillers zich af, waarbij de verhaallijnen doorspekt zijn met dagelijkse beslommeringen.

Dit alles maakt de serie Wallander spannend, geëngageerd en realistisch. Ook al heb je de boeken gelezen, dan nog is deze reeks de moeite van het bekijken waard. De cameravoering is prachtig, de acteerprestaties zijn eersteklas en de scenario’s zijn adequate boekbewerkingen.
Die ringtone echter…