Twitter Facebook Gastenboek

Varg Veum seizoen 2

De boeken van Gunnar Staalesen vormden de basis voor deze dvd uitgebracht door Lumière.

Varg Veum - seizoen 2 ***

Door: Ine Jacet

De serie Varg Veum is gebaseerd op de boeken van de Noorse schrijver Gunnar Staalesen. 34 jaar geleden kreeg deze schrijver het idee voor een serie met Varg Veum in de hoofdrol. Inmiddels zijn er in eigen land vijftien boeken verschenen en zijn meerdere titels verfilmd. In Nederlandse vertaling zijn er – volgens online VN thriller- en detectivegids - zes verschenen.
‘Varg i Veum’ is een Oud-Noorse uitdrukking en betekent letterlijk ‘Wolf in heiligdom’ oftewel ‘Buiten de wet’.
Gunnar Staalesen werd geïnspireerd door grote Amerikaanse schrijvers zoals Ross McDonald en Raymond Chandler. Hij wilde een Noorse variant scheppen. ‘Varg Veum was het resultaat en is het product van de linkse welvaartstaat van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Op politiek en maatschappelijk vlak denkt Varg anders dan zijn Amerikaanse collega’s. De zaken die hij onderzoekt hebben altijd een sociale inslag. Op die manier kan ik illustreren waar het fout loopt in onze wereld en hoe alles langzaam afbrokkelt. Varg Veums antiautoritare trekjes hebben ook met die achtergrond te maken.’
Toen Staalesen aan de serie begon was Varg nog jong. Inmiddels zou hij 59 jaar oud zijn.  Varg Veum - de boeken en de dvd’s - spelen zich af tegen de achtergrond van het prachtige Bergen in Noorwegen. Inmiddels is in deze stad een standbeeld geplaatst van de eigenzinnige privé-detective.

Trond Espen Seim – een Noorse acteur -  vertolkt in de films de rol van Varg Veum. Hij komt - ook in deze tweede episode - vaak in aanraking met onderdrukking en criminaliteit in de onderlagen van de samenleving. In de afleveringen heeft Varg de liefde gevonden bij Karin. Zij is maatschappelijk werkster en heeft vanuit deze hoedanigheid ook regelmatig te maken met onrecht. De verhalen spelen zich – zoals gezegd -  af in Bergen en directe omgeving met een paar uitstapjes naar Afghanistan en Boedapest. Het Noorse landschap is imposant en wordt met regelmaat in al haar grootsheid en met prachtige uitzichten getoond. Maar ook de stad Bergen komt voorbij met kleurrijke huizen, bezienswaadigheden en havenuitzichten.
Trond Espen Seim draagt de serie wederom met gemak. Hij heeft vele gezichten; soms oogt hij enigszins verlopen, dan weer kwetsbaar of jongensachtig of hij gedraagt zich als een ware antiheld. Hij is vooral eigenzinnig en eigengereid en heeft zo zijn eigen onderzoeksmethoden. Dit wordt niet altijd gewaardeerd door commissaris Hamre. Deze rol wordt vertolkt door Bjørn Floberg, in eigen land een bekend acteur.

De dvd Varg Veum - seizoen 2 bevat zes verhalen van elk 90 minuten. De ene aflevering is beter dan de andere. Soms zijn situaties enigszins ‘over de top’ en soms blijven er enkele losse eindjes over. Maar toch blijft het een serie van goede kwaliteit met een mooie uitwerking van karakters en situaties en met nadruk op onrecht van gewone mensen in soms uitzonderlijke situaties. Zeker de moeite van het kijken waard!

Overigens is de onderlinge concurrentie groot tussen de uitstekende dvd’s van Scandinavische makelij die voor Nederland en Vlaanderen bij Lumière verschijnen. De kwaliteit is vaak erg hoog, denk aan series zoals Borgen 1 en 2, The Bridge en The Killing.
Varg Veum past wat sfeer en uitwerking betreft goed in dit rijtje en Trond Espen Seim is door zijn vele gezichten een waar genot om naar te kijken.


Varg Veum seizoen 2: Regie: Erik Richter Strand | 90 minuten | misdaad | Acteurs: Trond Espen Seim, Lene Nystrøm, Bjørn Floberg, Fumi Desalu-Vold, Jørgen Langhelle, Bintu Sakor, Freddy Steimler, Madeleine Barwén Trollvik

Varg Veum films seizoen 2:

Skriften på veggen - Teken aan de wand

Svarte får - Het zwarte schaap
Dødens drabanter - Metgezellen van de dood
I mørket er alle ulver grå - Het uur van de wolf.
De døde har det godt - De doden hebben het goed.
Kalde Hjerter - Koude harten

Varg en Karin
Stad Bergen op de achtergrond
Standbeeld Varg Veum in Bergen met Gunnar Staleesen
Hamre
Varg en Hamre