Twitter Facebook Gastenboek

Op DVD

Those Who Kill (Den Som Draeber)

Een recensie door Guido Huisintveld

Those who kill - 5 dvd's seizoen 1


Door: Guido Huisintveld ***

Vraag en aanbod. Daar draait het om. Lumière zag ook wel dat de Scandinavische thriller al geruime tijd floreert en dat daar geen einde aan lijkt te komen. In 2010 sloten ze een deal met de zeven belangrijkste Scandinavische televisieproducenten, waardoor het aanbod voorlopig nog niet zal inzakken. Verwacht bijvoorbeeld nog meer boekverfilmingen (Liza Marklund, Arne Dahl), maar ook vervolgen op bekende reeksen als The Killing (Forbrydelsen), Beck, Den Fördömde en nieuw materiaal zoals The Bridge.

Bij de Volkskrant is al enige tijd de nieuwe Deense serie Those Who Kill (Den Som Draeber) exclusief te koop; officieel verschijnt deze dvd-box op 12 oktober 2011. De serie omvat 5 afgeronde verhalen van anderhalf uur. Elsbeth Egholm en Stefan Jaworski zijn de bedenkers van de reeks die vanaf 13 maart 2011 op de Deense televisie is uitgezonden. Een zesde lange aflevering is in voorbereiding om als bioscoopfilm uitgebracht te worden.

Rechercheur Katrine Jensen (Laura Bach) en profiler Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren) zijn de hoofdpersonages. Zij maken deel uit van het team dat zich gespecialiseerd heeft in het opsporen van seriemoordenaars. In elke aflevering staat er derhalve een gestoorde randdebiel centraal, waarbij we regelmatig getrakteerd worden op de nogal grafisch in beeld gebrachte slachtoffers.

Soms is vanaf het begin duidelijk wie de dader is, soms moeten we daar samen met het team achter zien te komen. Net iets te vaak zijn genoemde hoofdpersonen nogal persoonlijk bij de zaak betrokken, maar dat stoort niet. Laura Bach speelt haar rol met verve, Jakob Cedergren daarentegen geeft zijn personage te weinig dimensie en blijft op het niveau ‘droogkloot’ hangen. De overige bijrollen blijven bijrollen en maken geen indruk.

De verschillende acteurs die de dader c.q. seriemoordenaar vertolken, lijken daarentegen de tijd van hun leven te hebben en spelen vrij overtuigend een gestoorde gek. Zij zijn dan ook de sterren in deze serie en geven deze een meerwaarde waardoor de reeks niet in middelmatigheid verzandt.

De makers hebben goed naar films als Silence of the Lambs gekeken en lijken er soms zelfs uit te citeren (jatten?). Those Who Kill kan niet wedijveren met een geweldige serie als The Killing. Daarvoor is hij niet spannend genoeg; de personages blijven overwegend tweedimensionaal en de scenario’s zijn iets te voorspelbaar. Maar voor wie niet al te hoge eisen stelt is Those Who Kill een prima thriller-serie die de moeite van het kijken waard is. Op de schaal van 1 tot 10… mwah, zeg een 7.