Twitter Facebook Gastenboek

Op DVD

Rundskop - Een geweldige Vlaamse thriller. ****

Rundskop dvd ****

Jacky Vanmarsenille is een boer met een grote veestapel uit het Vlaamse Limburg. Zijn runderen wordt ingespoten met hormonen om de vleesmassa  te stimuleren. De jonge veeboer krijgt contact met een hormonenhandelaar genaamd De Kuyper. Deze wil zijn imperium uitbreiden maar Jacky twijfelt, hij ruikt onraad. Temeer omdat er een moord is gepleegd op een bekende bestrijder van de hormonenmaffia. Door een samenloop van omstandigheden komt Jacky in contact met een jeugdvriend – Diederik - die ooit betrokken was bij een tragisch incident waardoor Jacky’s leven ingrijpend en voor altijd is veranderd. Hiermee wordt een reeks gebeurtenissen in gang gezet met een dramatische afloop.

Gedeeltelijk is deze film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Rundskop refereert aan gebeurtenissen in 1995 waarbij een bestrijder van de hormonenmaffia daadwerkelijk werd vermoord.
Rundskop is een film die verontrust en beroert. Hoofdpersoon  Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) is uitermate overtuigend in zijn rol als jonge veeboer met een tragisch verleden. Zijn omvang en verschijning doen denken aan die van een getergde stier. Het dierlijke, het ongecontroleerde en de uitbarstingen zijn tegelijkertijd fascinerend en verontrustend. Daarnaast komen er beelden langs van een kwetsbare en eenzame man die op zoek is contact met een oude liefde en naar de zin van zijn bestaan. Een man die afglijdt, grenzen vervagen, verval neemt toe. Een zeer knappe acteerprestatie van deze Vlaamse acteur.

Het begin van de film kenmerkt zich door gebrek aan structuur waardoor de kijker zich afvraagt wie nu wie is en wat de lijn van het verhaal gaat worden. Op het moment dat er een aangrijpende terugblik voorbij komt op gebeurtenissen uit Jacky's jeugd vallen een aantal gebeurtenissen op hun plek.
De cameravoering is prachtig. Melancholieke kleuren kenmerken de film. Hoofdpersoon Jacky krijgt, vanuit verschillende perspectieven, meerdere en wisselende accenten. De muziek is eveneens mooi gekozen, beelden worden ondersteund.  

Een Vlaamse film die verontrust. Een verhaal dat zal blijven hangen, een film die soms de adem beneemt.  En met een fenomenale rol van Matthias Schoenaerts.

Regie: Michael R. Roskam.
Cast: Matthias Schoenaerts (Jacky Vanmarsenille), Jeroen Perceval (Diederik Maes), Barbara Sarafian (Eva Forrestier), Sam Louwyck (Marc De Kuyper), Frank Lammers (e.a).
Speelduur: 122 minuten
Jaar: 2011
Site: Rundskop