WeblogMail Gastenboek

'Mørke'  of Murk

Een film uit 2005 met een bijzonder thema. Op de markt gebracht door Lumière.be. Een Engelstalige remake wordt verwacht.

Het verhaal van de film.

Julie is een jonge vrouw met een handicap. Ze date met een vriend die ze kent via internet. Haar familie is hogelijk verbaasd wanneer Julie aankondigt dat ze gaan trouwen. Ze kennen elkaar immers net. Aan het eind van de huwelijksdag pleegt Julie zelfmoord. Haar bruidegom (Anker) vindt haar in bad met doorgesneden polsen. Julie’s broer Jacob is verslagen. Ze had al eerder een zelfmoordpoging gedaan, hij voelt zich schuldig en maakt zichzelf veel verwijten. Korte tijd later vindt Jacob een briefje waardoor vermoedens ontstaan dat zijn zus Julie vermoord is door Anker - haar echtgenoot. Jacob kan moeilijk leven met het overlijden van zijn zus, hij voelt zich schuldig, komt verder tot niets en besluit het uit te zoeken. Dus vertrekt hij naar het dorpje Mørke op Jutland waar zijn voormalige zwager Anker woont. Anker heeft inmiddels weer een gehandicapte vriendin met wie hij in het huwelijk wil treden.  Jacob raakt steeds meer overtuigd van het feit dat Anker de gehandicapte vrouwen vermoordt. Maar Anker is zorgend en zijn bedoelingen lijken zo goed. Zijn het wellicht de hersenspinsels van Jacob die steeds meer overspannen gedrag vertoont?
 
'Mørke'  of Murk is de titel van deze Deense film De letterlijk vertaling is ‘Duisternis’ en dit past goed bij de sfeer en opbouw van de film. Murk is een intelligente thriller met als achtergrond een melancholiek, soms luguber decor en met personages die indruk maken. Dit geldt voor Jacob, de broer van Julie, voor Anker, de man met wie Julie trouwt, voor Julie zelf en voor de gehandicapte Hanne. Belangrijke thema’s zijn: zelfmoord en het schuldgevoel van de achterblijvende familieleden. Met name Jacob, de broer van Julie, lijdt zwaar onder het verlies van zijn zus. Hij verwijt zichzelf dat hij te weinig heeft gedaan, hij is er te weinig voor haar geweest.

Over Nikolaj Lie Kaas

De rol van Jacob wordt vertolkt door Nikolaj Lie Kaas.Hij is een van de meest populaire acteurs van Denemarken. Voor zijn dertigste verjaardag had hij al 3 keer de Deense "Bodil" acteerprijs gewonnen. Nikolaj Lie Kaas heeft zelf van dichtbij ervaring met zelfmoord. In een Deens interview vertelde hij hierover. Op 27 maart 1981 reed zijn vader -  de 50-jarige cabaretier en theaterman Preben Kaas - zijn auto in het water. Hij verdronk. Hij had problemen met zijn bloedsomloop en zijn been zou geamputeerd worden. Daarnaast was hij al geruime tijd ziek en hij had schulden. Zijn zoon – Lie Kaas – interpreteerde het als volgt: ‘Hij had genoeg van een leven dat alleen maar slechter zou worden, hij koos voor zelfmoord.' Acht jaar koos ook de moeder van Lie Kaas voor de dood. (Anne Mari Lie). Ze leed aan chronische pijnen. Lee Kaas zag zijn rol in de film ‘Murk’ als een deel van het proces om dit jeugdtrauma te verwerken. Lie Kaas heeft, evenals Jacob in de film, een periode gekend dat hij onverschillig was voor alles, vooral voor zichzelf . ‘En dat is het ergste dat kan gebeuren met een mens, dat je niet in staat bent tot liefde, geloof of iets anders.’  In Murk voelt Jacob zich ook een levende dode na het overlijden van zijn zus. Er komt niets meer uit zijn handen en zijn relatie lijdt er onder. Had ik het kunnen voorkomen? Is het mijn schuld? Met deze vragen worstelt Jacob in de film en hiermee heeft Lie Kaas zelf ook geworsteld. Het zijn volgens hem logische vragen wanneer iemand voor zelfmoord kiest. Ondertussen heeft de acteur het punt bereikt dat hij zijn ouders heeft vergeven.’Het was een lange weg. ‘ Geen wonder dat hij de rol van Jacob zo overtuigend brengt.

Over Nicolas Bro.

Murk kenmerkt zich door een eenzame maar ook lugubere en donkere sfeer. Het verhaal speelt zich met regelmaat af op een verlaten boerderij waar de tijd heeft stil gestaan. Hetzelfde geldt voor een aftandse hotelkamer waar Jacob verblijft.
Een andere belangrijke hoofdpersoon is Anker. Hij is de man waarmee de zus van Jacob trouwt. Deze rol wordt vertolkt door de forse Deense acteur Nicolas Bro. We kennen hem als minister van justitie (Thomas Buch) uit The Killing 2. Nicolas Bro heeft vele gezichten. In Murk is hij een forse man in een tuinbroek die kinderlijk en vriendelijk oogt en zich ook dusdanig gedraagt. Op andere momenten straalt hij dreiging uit. Een man met vele gezichten, een genuanceerde rol. De wisselwerking van Lie Kaas is opmerkelijk en goed uitgewerkt.
Tot slot. Een knap gemaakte thriller met mooie rollen op basis van een goed verhaal. Murk wordt op de markt gebracht door Lumière waar ook o.a. de Wallanderfilms, Varg Veum, Van Veeteren, De Millennium-trilogie en The Killing ! en II verschijnen.

Lie Kaas - Beelden uit Murk.
Het gezin Kaas met de jonge Nikolaj Lie Kaas
Beelden uit Murk
Nicolas Bro als Thomas Buch (The Killing 2)