Twitter Facebook Gastenboek

Op DVD

Irene Huss 2 ***

Een recensie door Ine Jacet

Irene Huss 2 - Dvd

Door: Ine Jacet ***

Irene Huss is de hoofdpersoon in deze spannende gelijknamige serie. De films zijn gebaseerd op de boeken van Helen Tursten. De productie was in handen van Yellow Bird in samenwerking met enkele andere partners waaronder het Duitse ARD.
In deze nieuwe serie van 6 afleveringen speelt Angela Kovács wederom de rol van Irene Huss. Andere personages die we kennen uit deel 1 (Irene Huss) komen terug.

Wie is Irene Huss? Ze is 40 jaar, gelukkig getrouwd en moeder van twee puberdochters, ze heeft een zwarte band in jiu-jitsu en werkt al vele jaren bij de politie van Göteborg. Haar man is kok en regelt veel in hun huishouden.

Bij deze 6 films is wederom opmerkelijk dat het privé-leven van Irene sterk verweven wordt met de gebeurtenissen op haar werk bij de politie. Om een voorbeeld te noemen, in de laatste film komt de politie in aanraking met het thema ‘illegalen’. In het privé-leven van Irene blijkt dat haar man een illegale werknemer in dienst heeft omdat extra personeel nodig is vanwege een festival. Op vergelijkbare wijze wordt - in andere afleveringen - veelvuldig een verband gelegd tussen privé en werk. Op zich is dit niet storend, soms is het zelfs bijzonder spannend en ontroerend, maar toch doet het iets te gekunsteld aan.

Een ander punt van kritiek is de samenhang tussen de afleveringen. Er gebeuren heftige dingen in het privé-leven van Irene maar in een volgende aflevering lijkt alsof dit geen gevolgen heeft gehad voor het gezin.

Tot zover de kritiekpunten, over naar de pluspunten van deze dvd-box.
Er wordt overtuigend geacteerd en de kijker wordt meegenomen naar een realistische wereld van een politievrouw in een gezin met opgroeiende dochters. Het politieteam waarbinnen Irene functioneert, komt goed uit de verf. De afleveringen zijn doorgaans spannend.
Opmerkelijk is dat meerdere afleveringen gaan over het lot van een jonge vrouw of meerdere jonge vrouwen met thema's als : Mishandeling en prostitutie. Hiermee is de link naar het gezinsleven van Irene Huss gelegd, naar haar twee opgroeiende dochters.
Het camerawerk is fraai, geluidseffecten verhogen de spanning en roepen met regelmaat een schrik-effect op.
Onderhoudend en spannend. Weer een mooie serie verhalen. Met dank aan Lumière die een knappe serie Scandinavische misdaadverhalen op dvd naar Nederland en Vlaanderen bracht.

 

Acteurs:
Angela Kovacs, Bjarne Henriksen, Dag Malmberg, Eric Ericson, Inga Landgré.

Afleveringen:

The Hidden Watcher
The Treacherous Net
The Man With The Small Face
Ring Of Silence
Protected by Shadows
The Hunted Witness

Muziek:

Irene Huss - Free to fall (Elin Ruth Sigvardsson)