WeblogMail Gastenboek

Op DVD

Burried Alive - Beck

Levend begraven

Door: Ronald de Jong

Onder de Engelse titel Burried Alive is de zesentwintigste aflevering van Beck op dvd uitgebracht. De Nederlandstalige versie van deze misdaadserie wordt op de markt gebracht door Lumière die al een indrukwekkende hoeveelheid materiaal uit Scandinavië heeft uitgebracht waaronder de verfilming van Wallander, Van Veeteren en de Deense successerie The Killing.
Eerder werden een viertal Beck dvd-boxen uitgebracht met ieder vier afleveringen. Aan deze zestien afleveringen wordt binnenkort een nieuwe box met oudere afleveringen toegevoegd als Beck: De eerste serie.

Burried Alive of  Levande begravd zoals de film oorspronkelijk heet werd in 2009 opgenomen met Harald Hamrell als regisseur en verscheen in juni 2010 in de Zweedse bioscoop. De film was in 2009 al te zien op de Duitse tv-zender ZDF. Hamrell tekende als regisseur al eerder voor een aantal afleveringen waaronder het voorgaande deel The Eye of the Storm.

De serie Beck is losjes gebaseerd op de karakters uit de boeken van Sjöwall & Wahlöö en wordt gedragen door de twee pijlers Peter Haber in de rol van Martin Beck en Mikael Persbrandt als zijn collega Gunvald Larsson. Beck de rustige, intelligente en introverte politieman vindt zijn tegenpool in de actiegerichte, ondiplomatieke en niet altijd doordacht handelende collega Larsson.

De film opent met een scène waar officier van justitie Annika Runfelt wordt aangevallen in haar auto terwijl deze op een donkere avond door de wasstraat gaat. Een opening die niet zou misstaan in een horrorfilm qua opbouw, schrik- en bijbehorende geluidseffecten.

 

Beck wordt met zijn team rechercheurs ingeschakeld wanneer in een zandbak een houten kist wordt opgegraven met het lichaam van een vrouw. Uit onderzoek blijkt dat ze levend de kist is ingegaan en heeft geprobeerd zichzelf te bevrijden. Wanneer er een link wordt gevonden met een criminele motorclub dan brengen Gunvald Larsson en zijn veelpratende maar nietszeggende collega Oskar Bergman een bezoekje aan het clubhuis. Een dwaalspoor blijkt want er duikt nog een met plastic beklede kist met inhoud op. De media ruikt sensatie en werpt zich massaal op het verhaal over een seriemoordenaar.

Beck is een zeer sterke politieserie die over de afgelopen twaalf jaar al menig kijker heeft weten te boeien. Afleveringen zijn qua spanning, verhaallijn en thematiek goed uitgewerkt, beelden van Stockholm en de omgeving werken net als het zangerige Zweeds sfeerverhogend, de humor van Gunval en buurman Valdemar vertolkt door Ingvar Hirdwall is grappig. Echter voor een bioscoopfilm zoals Levend begraven is verwacht je dan iets meer dan de geëigende ingrediënten en die ontbreken in deze film jammer genoeg. Gunvald dit maal voorzien van baardje lijkt ongeïnspireerd, de relationele interactie binnen het rechercheteam in minimaal, de ontknoping voorspelbaar en spanning wordt veelal gezocht met effecten uit het horror-genre.

Het Beck Universum zoals de dvd’s gezamenlijk worden gepromoot zijn het ontdekken meer dan waard. Burried alive is een van de planeten in het universum waar je op ontdekkingstocht kunt maar voor de nieuwe ruimtereizigers wordt aanbevolen om eerst de eerdere afleveringen te bekijken. Samenvattend,  als onderdeel van de serie voldoende maar als standalone bioscoopfilm niet meer dan redelijk.