WeblogMail Gastenboek

Op DVD

Beck - Het eerste seizoen. Een recensie door Ronald de Jong.

Beck - het eerste seizoen


Door: Ronald de Jong

In de serie Beck - het eerste seizoen - krijgt de kijker een dvd-box voorgeschoteld die is voorzien van de eerste acht afleveringen met Peter Haber in de rol van Martin Beck. Eerder verschenen bij  Lumière al een viertal boxen met elk vier delen waarin Beck per aflevering samen met zijn team een moordzaak oplost. Het rechercheteam van Beck bestaande uit zijn trouwe recht-door-zee maar hardhandige rechterhand Gunvald Larsson. In deze eerste serie aangevuld met computerspecialiste Lena Klingström en het geheel onder leiding van commissaris Joakim Wersén.

Beck is de gedreven politieman, gebaseerd op de boeken van Sjöwall en Wahlöö, die nuchter blijft analyseren en naar oplossingen zoeken. In deze eerste reeks ligt hij regelmatig overhoop met zijn directe leidinggevende commissaris Wersén. Een chef die zich alleen druk lijkt te maken over het beeld dat door zijn afdeling wordt gecreëerd. Hij wil zich zoveel mogelijk indekken en zich verschuilen achter regels en procedures. Het vertrouwen van de commissaris in het team van Beck neemt toe  naarmate het aantal succesvolle zaken groeit.

Naast de ontwikkelingen op het werk zien we Beck als privé-persoon waar hij samen met zijn dochter Inger, gespeeld door Rebecka Hemse, probeert geschikte woonruimte te vinden in Stockholm. Echt nerveus wordt Beck pas als hij op het punt staat om grootvader te worden. In deze serie maakt de kijker ook kennis met de zoon van Beck die zijn eigen koers vaart en voor de nodige kopzorgen zorgt bij zijn vader.
Naast zijn vreemde relatie met zijn buurman begint de nuchtere politieman gevoelens te ontwikkelen voor collega Lena Klingström. Op het werk leidt dit tot vreemde situaties die Gunvald ongevraagd en humoristisch van commentaar voorziet.

Gunvald Larsson wordt gespeeld door de acteur Mikael Persbrandt die eveneens een hoofdrol speelt in Zonnestorm de verfilming van het boek van Åsa Larsson. In de vijfde aflevering Pensionat Pärlan krijgt Gunvald het zwaar wanneer hij een meisje aanrijdt dat komt te overlijden. Wanneer niemand het meisje schijnt te missen komt een grootschalige smokkelzaak aan het licht.
Gunvald is het ruwe bolster - blanke pit type dat lijnrecht op zijn doel afgaat waar nodig hardhandig en zonder zich om de consequenties druk te maken. Zijn cynische commentaar en gebrek aan ontzag vormen een mooi contrast voor de degelijke maar soms wat saaie Martin Beck.

De Fins-Zweedse actrice Stina Rautelin tekent voor de rol van rechercheur en IT-specialist Lena Klingström. Na het verbreken van haar relatie staat ze meer open voor de toenadering van Beck. In het achtste en laatste deel van deze box Spår i mörker staan beiden op het punt om te gaan skiën, een plan dat ruw wordt verstoord door een aantal brute moorden in de metro van Stockholm. Lena verdwijnt na verloop van tijd uit de serie maar keert later weer terug. De relatie met Martin Beck behoort dan tot het verleden.

Rode draad door deze afleveringen is de strijd van Beck tegen de zware crimineel Lennart Gavling die in een aantal afleveringen een rol speelt. Het blijkt dat Beck het al langer aan de stok heeft met de nietsontziende misdadiger. Uiteindelijk kruisen beide heren de degens in de zevende aflevering Moneyman.
Lennart Hjulström is de acteur die de rol van crimineel Gavling op zich neemt. Hjulström is ook te zien in het laatste deel van de Millennium-verfilming Gerechtigheid waar hij een voormalig hoofd speelt van de geheime dienst.
Er zijn meer acteurs uit Beck die een rol hebben gespeeld in de Millennium-films zoals Peter Haber zelf die Martin Vanger speelt in Mannen die vrouwen haten en natuurlijk de acteur Michael Nyqvist die in Beck een kleine rol speelt als rechercheur John Banck maar internationaal beter bekend is als de journalist Mikael Blomkvist.

Voor de liefhebber van politieseries of Scandinavische thrillers is deze dvd-box een must. Om twee voorbeelden te noemen: in de vierde aflevering Oog om oog zien we het onderzoek naar een seriemoordenaar die zijn slachtoffers berooft van hun ogen. Een race tegen de klok waarbij Beck zijn best doet om een potentieel slachtoffer te beschermen. In aflevering zes Het monster komt er een bommelding binnen voor een koffer die voor het politiebureau staat. De explosievenopruimingsdienst laat de koffer gecontroleerd exploderen. Een explosie met verregaande consequenties. Beide afleveringen zijn goed voor vier sterren.

Tomas Michaelsson producent van Beck verklaart het succes van deze serie die al meer dan tien jaar loopt door het contrast dat wordt geboden door de hoofdrolspelers Beck en Larsson maar ook het contrast tussen de humor en de wrede, soms lugubere kanten van de moordzaken. De kijker krijgt wat hij verwacht en daarmee waren in Zweden, 9 van de 1o meest succesvolle tv-films in 2009 een aflevering van Beck.

De dvd-box met de eerste acht afleveringen van Beck wordt geleverd met een boekje waarin er uitgebreid wordt stilgestaan bij het succes van de Scandinavische thrillers. Aan het woord komen diverse schrijvers waarvan het werk is verfilmd en verschillende acteurs waaronder Sofie  Gråbøl uit The Killing.

Behalve deze serie van acht nieuwe afleveringen van Beck brengt Lumière ook een box met zes oudere boekverfilmingen uit waarin Martin Beck wordt gespeeld door Gösta Ekman terzijde gestaan door Rolf Lassgard als Gunvald Larsson. Zo valt er deze zomer veel moois te zien op het eigen scherm.