Twitter Facebook Gastenboek

Arne Dahl - Volume 1 ***1/2

Twee boeken van Arne Dahl verfilmd. Via Lumière.be. Vanaf juni 2012 overal verkrijgbaar op dvd.

Goed acteerwerk, knappe verhalen, soms voorzien van droge humor

Recensie: Ine Jacet ***1/2

Op de dvd Arne Dahl volume 1 wordt een speciale Scandinavische eenheid van topinspecteurs geïntroduceerd met elk hun eigen specialisatie. Zij strijden tegen de internationale misdaad. Dit team heet het A-team en de verfilmingen zijn gebaseerd op de ook in Nederland populaire boeken van de Zweedse schrijver Arne Dahl.
Arne Dahl  volume 1 bevat twee verhalen die reeds in boekvorm zijn verschenen : Misterioso en Kentucky Killer.

In Misterioso krijgt Jenny Holtin, nadat in twee dagen twee topstukken uit de
Zweedse financiële sector worden vermoord, de opdracht een speciaal team
samen te stellen om de misdaden op te lossen voordat de moordenaar weer
toeslaat. Zes Zweedse rechercheurs die samen het A-team vormen, worden op
de zaak gezet. Dit zijn : Paul Hjelm, Kerstin Holm, Arto Söderstedt, Gunnar Nyberg, Viggo Norlander en Jorge Chavez.  
In Kentucky Killer wordt de Zweedse literatuurcriticus Hassel op brute wijze
vermoord op het vliegveld Newark bij New York. Het A-team wordt wederom bij elkaar geroepen om de zaak op te lossen.

In Misterioso krijgt de kijker uitgebreid de gelegenheid om kennis te maken met het team. Elk personage wordt gaandeweg geïntroduceerd. Waar in het begin nog sprake is van enkele strubbelingen gaat men steeds beter samenwerken onder leiding van de oudere Jenny Holtin.
De karakters overtuigen en krijgen een gezicht. Soms gaat dit enigszins ten koste van de vaart van het verhaal maar er blijft voldoende over om geboeid te blijven kijken. Ook omdat het persoonlijk leven van personages inhoud krijgt.
Kentucky Killer is een internationaler en politieker verhaal dat boeit, intrigeert en puzzelt. De verhaallijnen zijn in het begin wat lastig te ontrafelen maar langzamerhand wordt duidelijk wat er speelt. Aan het eind past de conclusie dat het verhaal bijzonder knap in elkaar steekt.

Al met al was deze dvd : Arne Dahl volume 1 een bijzonder aangename kennismaking met het A-team. Goed acteerwerk, knappe verhalen en soms voorzien van droge humor.   

Cast: Malin Arvidsson, Irene Lindh, Claes Ljungmark, Shanti Roney, Magnus Samuelsson, Matias Varela, Niklas Kerfelt
Duur: 360 minuten (4 afleveringen van 90 minuten.
Originele Versie - Nederlands Ondertiteld.
Uitgeven door: Lumière

Schrijver Arne Dahl in een Duits interview:Het A-team, dat ben ik'.
De personages hebben kenmerken van mezelf. Ik lijk het meest op Paul Hjelm. Hij ervaart een onzekerheid in het leven die ik herken. Kerstin Holm vertolkt mijn vrouwelijke kanten. Ze is beter toegerust voor het leven, zoals vele vrouwen, maar ze heeft ook haar ballast.
Overigens lijken Paul en Kerstin veel op elkaar. Arto Söderstedt vertolkt mijn verstandige en vrije ‘ik’. Hij is onafhankelijk van de buitenwereld en vertolkt mijn wens om te doen wat ik echt zou willen doen.
Gunnar Nyberg zou je mijn slechte geweten kunnen noemen – waarschijnlijk is hij daarom zo groot - maar hij betekent voor mij ook genade en de mogelijkheid je te verzoenen met het leven. Dan is er nog Viggo Norlander, hij symboliseert de mogelijkheid tot verandering en Jorge Chaves staat voor ‘energie’.  Dat is de Arne Dahl, die niet gaat slapen als hij bezig is met schrijven.