WeblogMail Gastenboek

 

Thrillerjaar 2010

Door: Jeroen Beghin


2010

 

Ik ben laat met mijn top 10, dit jaar. Nog snel twee kanshebbers gelezen: de laatste Wallander en de nieuwe Harry Hole. Nu blijken ze geen van beide de top 10 te halen. Niet dat ze slecht zijn, verre van, maar ze hebben de extra promotie allang niet meer nodig. Dus 10 andere titels, geselecteerd uit 78 gelezen boeken.

Dames en heren, mijn top 10 voor 2010:

10. Petros Markaris - Het kindermeisje. Omdat een thriller niet altijd levensbedreigend moet zijn: een slimme Griek en zijn kibbelzieke vrouw.
9. Yann Martel - Beatrice en Vergilius. Want ‘het onvoorstelbare is de beste manier om mensen in iets te laten geloven’. Twee lieve beestjes, maar er schuilt nog zo veel achter.
8. Frederick Forsyth - De Cobra. Op De Afghaan na nooit iets van gelezen, maar ik hou wel van de no-nonsense stijl.
7. Sam Savage - De roep van de luiaard. Na Firmin bevestigt Savage zijn titel van koning van de tragikomedie.
6. Jussi Adler-Olsen - De noodkreet in de fles. Heerlijk trio, die Carl, Assad en Rose. En wat een plot.
5. Alessandro Baricco - De barbaren. Over de teloorgang van de cultuur, maar hoe dat toch niet zó erg is. Ik denk er nog regelmatig aan terug.
4. Karin Fossum - De waarschuwer. Ze blijft het doen.
3. Ferdinand von Schirach - Misdaden. De beste verhalenbundel sinds eeuwen, over de excuseerbaarheid van misdaden.
2. Arne Dahl - Midzomernachtdroom. Heerlijke humor, complex verhaal, waanzinnige plot.
1. Zoran Drvenkar - Sorry. Onthutsend, brandend actueel, laaiend spannend en mét een boodschap. Dit is dé thriller van het jaar.

Daarmee zit boekenjaar 2010 er helemaal op. We hopen het komende jaar meer goeie boeken in handen te krijgen en wensen de uitgevers alvast veel succes in hun zoektocht naar hét boek van 2011. Aan allen een mooi jaar toegewenst!