WeblogMail Gastenboek

 

Thrillerjaar 2010

Door: Ronald de Jong (BlueOwl)


2010

2 x 5 = 2010

Het is een hondenbaan om te kiezen uit zoveel mooie boeken. Ik las dit jaar ongeveer 90 misdaadromans. Het samenstellen van een top tien 2010 wordt dan vooral het weglaten van goede boeken. Zeker wanneer je zelf de keuze hebt gemaakt om een top 5 samen te stellen met Scandinavische misdaadromans en een met de rest van de wereld.

Om te beginnen met het eenvoudige deel. Ik las veel minder niet-scandinaven en wanneer je zelf dan ook nog kiest voor de beperking, verschenen in 2010, dan kom ik tot de volgende vijf.

5.  Wrede schoonheid van Mieke de Loof, derde boek over de speurende jezuïet Ksaveri Ignatz von Oszietsky waarmee de Vlaamse schrijfster de diamanten kogel 2010 won.
4.  Slechte dingen gebeuren van Harry Dolan, een bijzonder debuut met een opvallende cover over een serie moorden in Ann Harbor gelinkt aan het tijdschrift Gray Streets.
3.  Verzoeking van Harlan Coben, weer een plottwister van deze Amerikaanse thriller schrijver. Een jeugdhulpverlener loopt in de val van een journaliste.
2.  Waarheid van Peter Temple, Inspecteur Stephen Villani stuit op het lichaam van een jonge vrouw in een luxe appartementencomplex. Voor wie weer eens de discussie wil starten over literaire thrillers.
1.  Rusteloos land van Belinda Bauer, winnares van de Golden Dagger die het verhaal vertelt van de twaalfjarige Steven Lamb die op zoek gaat naar het lichaam van zijn oom dat ergens begraven ligt op onmetelijk hei.

De keuze voor een top vijf met Scandinavische misdaadromans is een heel stuk lastiger want ik word gedwongen om Arnaldur Indriðason, Unni Lindell en de debuutromans van Lars Kepler en Kaaberbøl & Friis er buiten te laten.

5. De noodkreet in de fles van Jussi Adler-Olsen, derde boek in de serie over brigadier Carl Mørck en zijn afdeling cold cases. Voor dit boek ontving de schrijver De glazen sleutel voor beste Scandinavische misdaadroman 2010.
4. De waarschuwer van Karin Fossum, het tiende boek van deze Noorse schrijfster over haar inspecteur Konrad Sejer.
3. Headhunters van Jo Nesbø, geen Harry Hole maar een weergaloze standalone thriller waarbij de hoofdpersoon tot zijn nek in de problemen zit. 
2. Drie seconden van Roslund & Hellström, voor mij vijf sterren voor weer een ijzersterk boek met politieman Ewert Grens.
1. De gekwelde man van Henning Mankell, de tiende en laatste Wallander. Niet zijn beste maar voor mij wel het meest aangrijpende boek over de speurder uit Ystad.

 

Zo onder elkaar opgesomd is het een fraaie oogst van een vruchtbaar thrillerjaar waar de maand van het spannende boek in het teken stond van de Scandinavische misdaadromans tot grote frustratie van een aantal Nederlandse schrijvers. Waar de Gouden strop werd uitgereikt aan de debuterende Vlaming Bram Dehouck en de Golden Dagger aan debutante Belinda Bauer.

Vol verwachting kijk ik uit naar 2011 om weer nieuwe ontdekkingen te doen gevoed door dit forum. En zal het vast niet kunnen laten om er iets van te vinden.

Fijne feestdagen met veel goede boeken en een gezond 2011.

Ronald de Jong