WeblogMail Gastenboek

 

Thrillerjaar 2010

Door: Nienke van IJsselmuiden


2010

 

Mijn top tien van 2010

2010 valt voor mij in twee delen uiteen. Het eerste deel is onbezorgd met tijd voor dingen die ik graag doe. Op 6 september veranderde mijn leven totaal. Mijn beide ouders kwamen om bij een verkeersongeluk.
Ik probeer de draad weer op te pakken. Het enige wat mij op dit moment ontspanning biedt, is lezen.
Gelukkig dat er boeken bestaan!
Mijn top tien ziet er als volgt uit:

  1. De gekwelde man van Henning Mankell, absoluut zijn beste Wallander.

  2. Hart van vuur en ijs van Kristín Marja Baldursdottir, een hele mooie familiesaga over een supersterke vrouw.

  3. De bekentenis van John Grisham; ik vond het de beste Grisham tot nu toe, maar heb ze niet allemaal gelezen. Het zet je aan het nadenken over de zin(?) en onzin van de doodstraf.

  4. En dan was jij het kind van Carin Gerhardsen: aangrijpend en boeiend.

  5. Laura van Elia Barcélo, een prachtige novelle voor tussendoor.

  6. Twee goede boeken over de impact van pesten (nog steeds actueel, helaas ook op de school waar ik werk) zijn Doorgeslagen van Simon Lelic en Straf van Birger Baug.

  7. Mijn passie voor Zuid-Afrika blijft (volgend jaar ga ik weer) daarom mag Tikkop van Adriaan van Dis niet ontbreken. Wel met de kanttekening dat het van mij wel allemaal een beetje minder negatief beschreven had mogen worden.

  8. Moord.net van Dan Buthler en Dag Ohrlund was een prachtig debuut. Hopelijk volgt er meer. Het was leuk om deze mannen te mogen interviewen.

  9. Omdat het weer eens iets totaal anders was (origineel onderwerp en een boeiende setting), krijgt Stad van sluiers van Zoë Ferraris ook een plaats in deze lijst.

  10. Drie boeken strijden hier om een plekje. Mari Jungstedts Bittere Vrucht, over de rol die je moeder in je verdere leven kan spelen, Nacht zonder schaduw van Gisa Klönne, dat het niet zo originele thema van geweld tegen vrouwen knap weergeeft, en Vertel me geen geheimen van Julie Corbin, waarin het niet kunnen loskomen van je verleden centraal staat. Ik kan niet kiezen.

Ik wens jullie allemaal een heel goed 2011.

Nienke