WeblogMail Gastenboek

 

Thrillerjaar 2010

Door: Liane Baltus


2010

 

Op de valreep mijn top 10 van 2010. Uiteindelijk een combinatie van misdaad en romans. Maar toch bovenal de boeken waar ik in 2010 het meest van genoten heb. Op naar 2011. Er liggen vast weer prachtige exemplaren in het verschiet. Ik wens iedereen een heel goed 2011!

1. De gekwelde man – Henning Mankell
Een waardig afscheid van Kurt Wallander! Het is jammer dat hiermee de serie ten einde is gekomen.

2. Wolf Hall – Hilary Mantel
Een machiavelliaans geschreven historische roman. Een terechte winnaar van de Booker-prize 2009. En wat vond ik de intriges aan het hof toch boeiend beschreven!

3. Het ijzig hart – Almudena Grandes
Interessant vanwege het effect van onder andere de burgeroorlog op de huidige samenleving in Spanje. Prachtig en ontroerend geschreven.

4. Boek der doden – Glenn Cooper
Goed geschreven pageturner met een komische ondertoon. Het gebeurt niet vaak dat ik om een thriller moet lachen, maar dit was er een. Terwijl tegelijkertijd de spanning in tact bleef. Ik kijk uit naar het vervolg dat in 2011 gaat verschijnen!

5. De facebookmoorden – Bart Debbaut
Een zeer prettige en verrassende kennismaking met de auteur Bart Debbaut. Leuk ook hoe Facebook als wezenlijk onderdeel van de spanning in het boek wordt geweven.

6. Honderd jaar - Herbjørg Wassmo
Wassmo neemt je mee naar een andere tijd. Een tijd waarin armoede en kou (zeker in Noorwegen) een wezenlijk onderdeel van de samenleving zijn. Een tijd waarin vrouwen beperkt kunnen kiezen in hun leven.

7. Zeemeermin - Camilla Lackberg:
Lackberg heeft fijne personages geschapen met Patrik Hedström en Erica Falck. Haar boek zit goed in elkaar en bezorgde mij een heerlijke leestijd.

8. Lichaam van de dood - Elizabeth George
Alle boeken van Elizabeth George over Lynley lees ik graag en vind ik aan te raden aan mensen om te lezen. Deze vormt daarop geen uitzondering.

9. Zaira - Catalin Dorian Florescu
Het boek was een boeiende ontdekkingsreis dankzij de wendingen en personages die ik niet voorzien had of had kunnen voorzien. Verrassend om een boek over het feodale Roemenië te lezen.

10. Sneeuwval – Tess Gerritsen
Aardige kennismaking met Tess Gerritsen. Waarschijnlijk heeft het boek bij mij een extra dimensie gekregen omdat ik het in een skioord las!

Liane Baltus

December 2010